kritika

Stoner - bestseller, CGI és a bordába nyomott revolver

"Pontius Pilátus (felszáll a hátulsó peronon): Jó helyen járok, kérem?
Galamb Epe: Mit tetszik keresni?
P. P.: A Krédóba akarok bejutni. De egy társ kellene.
Galamb: Parancsoljon velem.

Ghost in the shell – amikor nincs szellem a gépben

Jóval a blockbuster szezon előtt, még ez év márciusában érkezett az utóbbi idők talán legjobban várt science-fiction és cyberpunk filmje, a Ghost in the Shell.

Könyvkritika - Kovács Ákos: Vágyálmok Ligája

Mialatt Vicki Baum: Hotel Sanghai című művével birkóztam, nem bírtam magammal meg a receptoraimmal és beleugrottam ebbe.
Nem gondoltam volna hogy nehezebb mű lesz, mint a Baum-dráma.

Poros könyvsarkok/Ötvenedik

Nagyjából-egészében ismerik ízlésemet ezeken a felületeken, ahol előfordulok. Intellektus és kor kérdése, mint mindenkinél.

A gyermekkor vége avagy milyen transzhumanizmusok vannak?

Bevezető szavak

Amikor 2009-ben Brandon Hackett: Az Isten gépei című könyve elemzése során művét a transzhumanizmussal foglalkozó más sci-fi alkotásokkal vetettem össze, a témakör klasszikus csúcsaként Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége című művét jelöltem meg.
Akkor, abban az írásban inkább a konkrét témával kapcsolatos impresszióimat fogalmaztam meg, minthogy a történetről, annak világunk kultúrájához való kapcsolatát elemeztem volna. Ott, akkor ez rendben is volt, mert a feladat az Isten gépeinek elemzése volt.

Visszatérések

Előszó

Pár hónappal ezelőtt kedvenc antikváriumomban megvettem Stanislaw Lem Visszatérés című művét. Természetesen régóta ismertem, olvastam is anno, de nem volt meg, így hát nagy örömmel adtam ki érte azt a 400 Ft-ot, amennyibe került…

A gondolkodtató típusú sci-fi művek egyik izgalmas tematikája az űrhajózás idődilatációs hatásának vizsgálata. Einstein óta tudjuk, hogy ha egy űrhajó a fénysebességet megközelítő sebességre képes, akkor a fedélzeten élők számára az idő múlása más, mint az otthon maradtak számára. Az eltérés annál nagyobb, minél nagyobb sebességre képes az űrhajó, hiszen a Föld mozgása adott, konstansként vehető. Jó néhány ilyen tematikájú mű keletkezett, főként a klasszikus hard SF-es időszakban.

Jefremov válaszai

Előzetes mondatok

„1945-ben, szinte abban a pillanatban, amikor a szovjet és amerikai csapatok találkoztak az Elbánál, megjelent egy novella az „Astounding” című amerikai science fiction magazinban. Címe „Az első kapcsolat” volt, Murray Leinster írta, és arról szólt, hogy egy földi űrhajó találkozik a csillagközi térben egy „idegen” nem-földi űrhajóval. mindketten gyanakodva, bizalmatlanul nézik egymást. A novella az „idegenséget” hangsúlyozza…

Ítéletnap: Harry Harrison - Édentől nyugatra & Fagyos éden

Két HH könyv egymás után, ugyanabból a világból - csak a széria harmadik tagja hiányzott (Return to Eden, magyar megjelenés nem ismert) a sorból a teljes képhez, de nagyon. Ugyanis az ítéletet tulajdonképpen előrehozva a második mondatba: élvezetes, kidolgozott világ, jó történet, egy meglepően érdekes és értelmes, kitalált hüllőfaj, valamint betekintés az őskori emberek életébe - mi kell még!

Édéntől nyugatra borítóFagyos éden borító

 

Nem, ebben a történetben nincsenek elfek, tündék, törpök és csinos vámpírlányok. Nincsenek sárkányok és kardok, drága kincsek. De mégis egy olyan vonzó életteret tár elénk, ami teljesen különbözik a miénktől és amiben mélyen el tud merülni a mai végletekig elpuhult, eltunyult ember. Ha manapság kell egy kis hús, elmész a boltba és veszel (ha van rá pénzed). Réges-régen, az őskori viszonyok közt pedig minden nap vadásznod kellett volna, küzdened, futnod, harcolnod, olvasni a nyomokból, figyelni az erdő hangjait, kiszimatolni az illatokat, szagokat...nos, melyik is az izgalmasabb? Mitől is fosztott meg bennünket az idő és az úgynevezett fejlődés? 

Ítéletnap : Sötételf - Vérkövek

Azt gondolnánk, ha az egyszeri emberke véleményt szeretne írni egy adott könyvről, vigyáznia kell, mit olvas előtte, mivel önkéntelenül, tudat alatt is összehasonlítja a kettőt. Aztán ha úgy alakul, csalódhat is, vagy épp ellenkezőleg, elégedetten csattinthat, hogy ez sokkal jobb volt. Nálam George R. R. Martin nagy sikerű sorozatának harmadik része, a Kardok Vihara volt a kihívó.

Vagy mégse ennyire fekete-fehér a kép?

Trónok harca - vélemény

Véget ért a George R.R. Martin Tűz és Jég dala c. regényciklusának első könyvéből forgatott tévészéria első évada. Tíz epizód fantázia, cselszövés és intrika, kardok, pengék és koronák, lovagok, harcosok és királyok.

No meg lándzsákra tűzött, rothadó fejek.

Tartalom átvétel