mitológia

Númenor titka

Númenor titka

Babonás japánok

Hogy miért nincsen 4. emelet egyes japán kórházakban vagy hotelekben? Miért nem illik beledöfni a rizsbe az evőpálcikát vagy ételt adogatni vele?

Unnameable

Mióta az ember kiemelkedett az állatvilágból, s tudatában van létezésének, keresi a választ földi életének ok-okozati kérdésére, arra, mi a célja röpke életének, mely boldogságok és szenvedések rendszertelen sorrendben és időközönként váltakozó sorozata. Miért születünk és miért halunk meg? Miért pont akkor és ott? Van e Sors? Vagy Isten? Esetleg az egyetemes világmindenség, a kozmosz által uralt lények, egy felsőbbrendű hatalom által egyszerű játékként használt bábuk lennénk?
A különböző vallások, filozófiák, életszemléletek, tudományos és filozófiai magyarázatok évezredek óta keresik erre a választ. Több lehanyatló kultúra, kihalt civilizáció próbálta megfejteni különböző vallásos magyarázatokkal a világ mozgatórugójának miértjét, ill. mikéntjét. Nekik sikerült mindaz, melyet akkor, mint jól bevált eszme alkalmaztak. Egy mítosz, melyre egy valós államszervezet, jogrend, művészeti irányzat alapult. Egy rendszer, amiben élni, halni lehetett. Mára a szkeptikusok számára ezek is csak egyek az elavult hiedelmek közül. Ám a Szfinx, a gízai piramisok, a Stonehenge, a húsvét szigeti kőóriások, vagy éppen a nazca-vonalak célját, keletkezési okait egyikük sem magyarázta meg elvakult követői számára megnyerő kultuszcáfolataiban…

Az igazi Tündérország

Ha tündérre gondolunk áttetsző, rózsaszín ködfelhőben repkedő leánykák jelennek meg a lelki szemeink előtt. Nos, ilyenkor nem a magyar tündéreket látjuk, a kelta hitvilág lényei jelennek meg előttünk.

Mondj néhány magyar tündérnevet! Látod? A Tündér Ilonán kívül semmi nem jut az eszedbe. Pedig nagyon sokan vannak! Rapsóné, Firtos, Tartod, Ramocsa, Tarkő, Olt, Maros, Aranyos…Most még idegenül hangzanak számodra e nevek, pedig ők hús-vér valóságban létező igazi magyar tündérek.

Váraik a mai napig állnak szép Tündérországban, bármikor felkeresheted. Az ott élő emberek szívesen elmesélik neked a környéken lakó tündérek történeteit, cselekedeteit. Nem tudod hol van Tündérország? Erdélyt Mátyás király óta Tündérországnak hívják, mert azt a földet valaha tündérek népesítették be.

Amit J.R.R. Tolkien orkjairól tudni illik...

Köszönjük ezt a cikket Csagatárnak, nagyon tanulságos és alapos.

Az orkok származása

Az orkok származásáról több elmélet is napvilágot látott. Tolkien nem ad egyértelmű magyarázatot, hanem különböző szereplőkkel mesélteti el a lehetséges "eredetmítoszokat".
Az első - talán legismertebb - a tündék által is hangoztatott változat szerint maga Melkor, azaz Morgoth Bauglir, fogságba ejtett tündékből tenyésztette ki az orkokat még az Óidőkben, Ilúvatar gyermekeinek megcsúfolására. A Melkor által használt eljárásról nem lehet biztosat tudni, de nem kétséges, hogy az első orkok megszületéséig kínokkal és mágiával zsúfolt, igen hosszú út vezetett.

A magyar mitológia és a fantasy irodalom

Átéltétek-e már, hogy könyvesbolt polcain valami változatosságot kerestetek? Valami hozzánk, a mi kultúránkhoz közel álló alkotás épp a fantasyban?
Tavaly év elején csömöröm lett a kelta világ mítoszaiból építkező fantasy könyvekből. Úgy indultam el a könyvesboltba, hogy most valami különlegeset fogok keresni. Meg is találtam három sorozatot, ami a fogamra való volt: Bán Mór: Kárpáthia, Szélesi Sándor (Anthony Sheenard): Legendák földje és Fonyódi Tibor (Harison Fawcett): Hadak útján című köteteit.

Tartalom átvétel