Alternatív találka karcosoknak túlélőkkel, pontosabban reménybeli túlélőkkel

A túlélő projekt fóruma nevű webhelyen, ahol leginkább a Titanic várható sorsa miatt aggódók, illetve ez után érdeklődők cserélgetik gondolataikat, meghirdettem egy találkozót Monor és Gomba közé, de még véletlenül sem az e térben található Magfalva nevű épülő élő skanzen területére, hanem attól közel egy kilométerre észak-keletre. A találkozó október 28-án pénteken kezdődik 10 órától, és egyelőre senki sem jelezte a részvételét. Lehet, hogy ebben az is szerepet játszik, miszerint nincs tíz perce, hogy feladtam a meghívót .A program első része este hatig tart. Aztán Gombán folytatjuk egy víz visszatartásról szóló gazda fórummal, olyan előadókkal mint Tóth Ferenc a SzIE-ről, Balogh Péter uram az ELT-ről, és jómagam a Gomba-Monor-_Monorierdő-Bénye közt fekvő egyik szántó szélén álló fűtetlen és fűthetetlen lakókocsiból.
Az elutazás fakultatív, akár éjszakra is lehet maradni. Ha valaki ezt tervezi azért hálózsákot hozzon magával. Alvási lehetőség sátorban, hideg lakókocsiban, és a most épülő, reményeim szerint addig elkészülő házamban.

Nem a karcos találkáknak akarok konkurenciát teremteni, csupán szeretném, ha egy kicsit mindkét fél kipillanthatna a saját elefántcsonttornyából. Ja és persze beszélgetnénk egy jót. A másik, hogy szerettem volna eljutni a karcos találkára, de nem jön össze olyan nótát ismerek, miszerint: Ha nincsen pénzem iszom hitelbe, na de hogy utazom hitelbe? Megaztán olyan pultossal már találkoztam, aki biztos volt benne, hogy a következő héten is lát napjában akár többször is, így egy bizonyos határig hitelezett, ez alól egyetlen kivétel volt, egy József vagy Gyula esetleg Sándor nevű pincér(A névre nem emlékszem, a névnapja alapján próbáltam azonosítani, ha tudtok olyan névről, amely valahová ezek közelébe esve ünnepli magát, akkor az is szóba jöhet.) Miskolcon a Bortanyában, amíg üzemelt, Nála egy jól alakult baleset miatt (egyszer talán ezt is elmesélem) úgy harminc évvel ezelőtt korlátlan hitelem volt. Na most képzeljétek el ugyanezt kalauzzal! Nekem sem sikerült. Szóval, aki tud, jöjjön, majd kapacitálom Nimretilt is, hogy épp akkor vetődjön erre. Bár a kapcsolatom vele elég közeli, a kettőnk közti távolság részben a magyar orvostudomány zsenialitásának köszönhetően minden vonatkozásban nagyon távoli. Földrajzi értelemben kb. 250 km. A többi megbecsülhetetlen.

Tehát még egyszer, aki épp akkor véletlen vagy szándékosan vagy más szempont szerint de arra jár, térjen be hozzánk. Érdeklődés esetén megadok pontos helyszínt is. Ha leszünk egy páran gondoskodom olyan egri bikavérről, amelyet Dobóék korában ittak. Ahogy a készítője, kitűnő Borász Barátom megfogalmazta: a fajtaösszetétel stimmel az évjárat nem.
Az ételről gondoskodom. Egyébként a dolog mehet batyus kivitelben is, különösen ha valaki nem bízik a szakácsművészetemben, illetve hús nélkül akar enni. Tehát gyertek minél többen, azaz minél többen? Persze ez a poén a Hihetetlen családból van, így tán illetlenség ebben a formában is elsütni ki tudja hányadszor.

Szóval, aki tud jöjjön. Másképpen fogalmazva: mindenkit szeretettel várok.

(A rendezvény sikerét jelzi, hogy alig huszonnyolc perccel a témafelvetést követően már ketten is jelezték esetleges részvételi szándékukat, egyetlen komoly feltételt megfogalmazva: kardfogú tigrist vagy más az emberi életre veszélyes élőlényt ne hívjak. Nos, ezt bátran megígértem. Remélem senkinek nincs ilyesfajta és akkor épp másra nem hagyható házi kedvence.

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2016-09-27 06:21 Sren

Sren képe

Van egy olyan szokásom, hogy belépve nem admin oldalra megyek, hanem rögtön a címlinkre - így nem címlista és státuszok jelennek meg előttem, hanem maga a szövegtörzs.

Ezt meglátva percekig gondolkodtam, hogy ez most akkor írásmű, vagy fórumtéma?
Így jár, aki kevés alvás után, azonban kora reggel Karccal kezdi. :D

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

k, 2016-09-27 08:38 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Fórum témának szántam, amint az ki is derült, csak a fogalmazás nem egyértelmű, sajnos egyre kevésbé tudok megmaradni saját határaimon belül, a legutóbbi kontrolvizsgálatom alapján arra következtettem, hogy az agyvérzésem is kb. háromcentiméterrel a koponyám felett esett meg. Ahhoz képest elég komoly károkat okozott. Azon töprengtem, milyen egyszerű dolga volt James T. Kirk parancsnoknak az Enterprise csillaghajó fedélzetén, csak leszólt: Scotty kárjelentést, és már mindent tudott a hajója aktuális helyzetéről. Na most nekem nem ilyen egyszerű a dolgom, részben, az esetek többségében egyedül vagyok, néha nem, erről tervezek egy írást Skizofrénia, avagy adalékok a párhuzamos világok természetrajzáról címmel, amit már korábban jeleztem is, egyelőre elégedettlen vagyok az írás állásával és folyamatával is, de szerintem néhány hét és elküldöm, legfeljebb nem kerül ki.
Szóval fogalmam sincs saját helyzetemről, és arról sem, milyen változások következtek be a betegségem óta. Főzni még tudok, ezt teszteltem, és néhány embernek ízlett is. Itt egyébként felvetnék egy kérdést, anno, még a baleset előtt volt néhány specialitásom, ebből kettőt ma is be merek vállalni, mindkettő Ukrán v.orosz specialitás, a receptek Kárpátaljáról valók, egy onnan származó orvos barátomnak köszönhetően, az első ludas kása vagy rizseshús szerű étel grecskából, amit itthon leginkább pohánka vagy hajdina néven ismernek vagy nem ismernek. A másik egy leves, nevezetes a borscs. Nekem szinte mindegy. Mi lenne ha ti választanátok? A vegetáriánusoknak felvethetem a bagolytüdő leves nevű zsenialitást, aminek az értékeléséhez tudni kell, hogy a Bodrogközből származó kb. a XVI századból származó recept alapján készült és abban a korban az aszalt szilvát nevezték bagolytüdőnek, a szabolcsi változatokkal ellentétben ez nem gyümölcsleves, olyan babgulyás, amelyben hús helyett aszaltszilva vagyon. Sok esetben dióval töltött, nekem ilyenem nincs, de tehetek külön diót bele, úgy es jó. Na ezt valamikor nagyon jól készítettem el, de a stroke óta még soha nem sikerült rekonstruálnom, pedig többször is megkíséreltem. Ha ez nem kedvetlenít el benneteket, akkor neki futhatok meg egyszer.

szo, 2016-10-01 12:56 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Van itt egy kis bizonytalanság a tartalom körül, pontos meghívót készítek csak először szeretném leegyeztetni a beszélgető társakkal, a találkozót a globális éghajlatváltozás várható kimenetele és az ahhoz való alkalmazkodás elehetőségei köré szervezzük, Tóth Ferenc a SZIE tanára az ökológiai kiegyenlítők alkalmazásának formáiról, lehetőségeiről és hasznairól beszélne, jórészt olyan gyakorlati tanácsokról lenne szó, amelyeket bárki megfogadhat és akár saját kiskertjében is alkalmazhat, hogy egészségesebb és a klímaváltozást is bíró élelmiszert tudjon termelni, ezt kiegészítjük majd olyan tippekkel, aminek a segítségével ugyan ez, hanem is ipari léptékben, de akár erkélyen és egy panel tetején is folytatható.
Hetesi Zsolt részben a klímaváltozással kapcsolatoskutatások eredményeiről, a forgalomban lévő forgatókönyvekről beszél majd, illetve róla tudni kell, hogy évtizedek óta kísérletezik adaptív technológiák alkalmazásával, meglepően jó eredménnyel. Ezekről is fog szólni, Balogh Péter a helyes vízgazdálkodásról ejt néhány szót,szerinte az e legnagyobb baj, hogy nincs helye a tájban a víznek és ha ez így marad, lakhatatlanná tesszük a Kárpát-medencét, ezen felül lesz még szó a kistáji víz-körforgásban rejlő lehetőségekről, itt is elsősorban gyakorlati oldalról, ismertetni fogunk egy olyan tervet, amelyben bemutatjuk, hogyan lehet a Gombamenti dombok között a víz megtartásra építve gazdálkodni, ennek a témának én vagyok a felelőse, de még nem tudom ki beszél majd róla, illetve ha Báder László is elfogadja a meghívást, akkor arról is, hogyan lehet a természettel együttműködő praktikákat a városi környezethez illeszteni. Végül egyeztetek Szabadkai Andreával, aki a jogi akadálymentesítésről beszélne, azaz, hogy miként l3ehet ezeket a módszereket és termelési technológiákat a mai jogrend rögvalóságába illeszteni. Röviden ennyi a terv, és nem tudom, mi lesz belőle. Persze egy írói fórumon ezek a témák tán túl meredekek, hacsak valaki nem tervezi, hogy egy posztcivilizációs művel lepi meg olvasóit. Bár ki tudja?

sze, 2016-10-05 14:09 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Hétfőre lesz pontos program, helyszínrajzzal. Jó lenne, ha néhányan eljönnétek, különösen, akit érdekel, hogyan lehet városi körülmények között mérsékelni a hőhullámokat, erről szól pl. Báder László öltöztessük fel a Földet c. előadása, ami önmagában is érdekes. A történet nem valamiféle várható világvégéről szól, hanem arról, hogyan lehet a már ma gondokat okozó természeti folyamatokon változtatni, lehet-e, és ha igen hogyan lehet azokat kedvező irányba befolyásolni, vagy legalább a hatásaikat mérsékelni.

szo, 2016-10-08 13:47 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Üdvözlet mindenkinek. Ahogy vártam, nincs túl nagy érdeklődés, persze, ha az ember előre lát ilyesmit, önkéntelenül is felmerül a kérdés, miért is teszi próbára a szerencsét és az emberek türelmét. Megvan ennek a maga oka. Amikor jött a stroke egy állomáson kukáztam, a szó szoros értelmében, leginkább tíz-tizenkét éves kisfiúnak látszottam és miként a matematikus Feró dalszövegében guberáltam a kukákat. Egyszerre csak megjelent egy öregúr, rám bízott egy halom röplapot , mondta: szórjam szét és eltűnt. Aztán amikor visszajött a röplapok ott sorakoztak felbontatlanul alkalmi hálóhelyem mellett, én meg bőszen guberáltam. Az öreg odaintett magához és számon kérte rajtam, hogy mit is ígértem neki Én megkérdeztem, miért pont én, ha itt hagyom a helyem más foglalja el, és nekem ez sem marad. Az öreg körbemutatott és visszakérdezett: látsz itt valakit? Nem feleltem a valóságnak megfelelően. No - mondta ő mivel nincs itt senki rajtad kívül, neked kell megtenned. Ebben maradtunk, de mondanom sem kell, ezután sem törtem magam, amikor harmadszor is találkoztunk, az öreg szó nélkül fejbevert a botjával. Pont odaütött és pont akkorát, ami ahhoz kellett, hogy ilyen állapotba kerüljek. Mondanom sem kell, ezután igyekeztem szétszórni azokat a röplapokat. Nem olyan egyszerű. Az orvosok szerint az az öreg és a botja csak a fejemben létezik, ez igaz, mondhatnám erre, de a fejemben létezik, és nekem meg kell tennem, amit elvár tőlem, ellenkező esetben újra lendülhet a botja. ás oldalról nézve kisebb fajta csoda, hogy életben maradtam. Félig meddig jártam odaát, de ha odaát nem is a köztes világban mindenképp, és van itt valami, amit még meg kell tennem. Nem tudom mit. Az emberek egy része, ha megérinti a sötétség, és visszatér a véletlennek tulajdonítja vagy a szerencsének, nekem erről kicsit más a véleményem. Itt vagyok, mert itt kell lennem, van egy sor dolog, amit el kell mondanom, ezért szervezek ilyesfajta találkozókat. Ha ez a dolgom, akkor a meghívóim célba találnak és akiknek jönniük kell, itt lesznek, az eddigi visszajelzések alapján harminc-negyven emberre úgy is számíthatok. Azért ha valaki közületek úgy véli, mégis eljönne, szívesen látom, az egri botok mellett tokaji borkostóló is lesz, Tolnából pálinkát hoznak, és Craz kedvéért talán sört is egy keveset, továbbá lesz egy valódi kegyetlen macskagyilkos kutya is a helyszínen, de láncra verve, mert macskák híján embereket is harapdál, nekem egy körmöm bánta a vele való találkozást.

Komolyra fordítva a szót, a dolgom csak annyi, hogy szóljak, ezt megtettem. Aki jönni akar jelezhet itt is, magán üzenetben is, vagy a molnarg@ffek.hu címen.

szo, 2016-10-08 15:25 Dana

Dana képe

A hozzászólásom nincs összefüggésben az általad szervezett rendezvénnyel - viszont ha a röplapos-botosemberes gondolatot tizenöttel több mondatban fejted ki, feltöltöd, megállja a helyét írásként. Amúgy hihetetlen, mire képes az emberi agy - nagyon sokat fejlődtél az elmúlt hetekben-hónapokban, ha szabad ilyet mondanom!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-10-08 17:21 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Köszönöm, erről ennél többet nem szólhatok, így is túlzásba estem, de később lehet róla szó, addig is lesz két cikk, és egy másik történet. Az öreg azt is megmondta mit milyen sorrendben. Azt elfelejtettem leírni, hogy az öreg úgy festett, mint Chaplin az Aranylázban, attól tartok legközelebb a svájci néger jön Conan alakjában

szo, 2016-10-22 12:01 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Egy utolsó kérdés: akkor innen senkire nem számíthatunk? Pedig már Makóról is hozattunk kézműves söröket...

h, 2016-10-10 14:05 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Összeállt a program, tehát a találkozó hivatalos kezdőpontja, csak azért, hogy ilyen is legyen, de 10 óra, 9:45-kor találkozhatunk Gombán a Bényei út és az Úri út elágazásánál, a helyiek által Malomként ismert helyen lévő kis bolt parkolójában. Aki nem tud ott lenni ebben az időpontban, és jön, amikor az elágazáshoz ér, hívjon a 20/2856277-es számon, kijövünk elé. Egyébként nem Úri felé kell menni, hanem a Szőlő úton az ellenkező irányba. A találkozó elvileg fél háromig tart, de van bónusz, mellékelem a meghívót.

Meghívó
a Gombai Civilház és a Szövet, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület
Tisztelettel meghívja önt
október 28-án délután 15 órára Gomba községben a civilházban rendezendő helyi termék fesztiválra, kirakodó vásárra és Gazdafórumra.

A fórum témája:

A globális klímaváltozás várható hatásai miatt egyre nagyobb jelentősége lesz a víznek és a vízzel való gazdálkodásnak. A magyar mezőgazdaság egyik legjellemzőbb gyengesége ebből a szempontból, hogy olyan agrártechnológiákra épül, melyek csak meghatározott időben igénylik a vizet, jellemzően akkor, amikor víz nincs. Amikor viszont van, akkor nem egyszerűen arról van szó, hogy az adott technológiának per pillanat nincs szüksége vízre, hanem arról, hogy a víz jelenléte kárt okoz, emiatt nincs helye a víznek a tájban, és nekünk a víz ellen, ami az élet, ami nélkül hosszútávon gazdálkodni sem lehet, védekeznünk kell. Ez a helytelen vízgazdálkodás odavezetett, hogy évente átlagosan 4-6 köbkilométernyi, 2-3 Balatonnyi vizet vezetünk le az országból, ez nem az elvezetett vízmennyiség, ez vízmérlegünk hiánya, vízgazdálkodásunkat jól jellemzi, hogy még olyan éveket is jellemzi ez az adat, amelyek közül az egyikben olyan rendkívüli csapadékhullám érte el az országot, mint 2010-ben, a 2008-tól 2012-ig terjedő öt év vízmérlege a 2010-es rekord többlet ellenére már mutatja e hiányt. Az éghajlatváltozás, a várható felmelegedés olyan helyzeteket teremt, amelyben a vízhiány katasztrofális következményekkel jár. A hőmérséklet és emelkedése és a besugárzás miatt egyre több víz párologhatna el a felszínről, de a vízhiány miatt erre nincs lehetőség, ez a jelenség a légköri aszály, mely a jelenlegi öntözési módszereink alkalmazhatóságát is megkérdőjelezi, olyan agrár technológiákra volna szükség, melyek során a víznek helye volna a tájban, melyeknek a víz nem ellenségük, ahol a belvíz nem káros jelenség, hanem a melegebb szárazabb időszakok vízpótlásának záloga. Az elmúlt évtizedekben számos elméleti és gyakorlati kutatás indult el ebben az irányban, különböző civil szervezetek így a Szövetség az Élő Tiszáért egyesület és a Fenntartható Fejlődés és Erőforrás Kutatócsoport szervezésében. Az előbbinél olyan neves szakemberek részvételével, mint Balogh Péter, DR. Demény Ferenc, az utóbbinál a Pallasz Athéné Geopolitikai alapítvány támogatásával Dr Hetesi Zsolt, Kiss Tibor és Molnár Géza részvételével. Most ez a két szervezet egymással összefogva közös programot indít egy tájgazdálkodási rendszer kialakítása érdekében. A rendszer lényege, hogy helyet találjunk a víznek a tájban, hogy a víz visszatartására és felszaporítására alkalmas tájszerkezet révén gazdálkodjunk, termeljük meg élelmünket és tartsuk meg az ideérkező vizeket.
E programhoz megfelelő feltételek kellenek, Gomba, Bénye és Monor települések környezetében számos olyan felhagyott ma még műveletlen, elvadult terület található, melyek szakértőink szerint alkalmasak egy ilyen program végrehajtására. Ennek megfelelően egy ilyen alkalmas területen bemutatnánk, hogyan és miként lehet kialakítani a tájgazdálkodási rendszert. A fórumra olyan szakértőket hívtunk meg, akik több mint egy évtizede gazdálkodnak ilyesfajta módszerekkel, így komoly gyakorlati eredményekről tudnak számot adni, egyben tartanánk egy helyi termék bemutatót is. A SZÖVET fő feladatának tartja, hogy elősegítse a helyben gazdálkodók megélhetését is, a tájjal együttműködő gazdálkodási formák ismertetése mellett komoly szervező munkát fejt ki annak érdekében, hogy a megtermelt termékek piacra jussanak. Ennek jegyében szerveznénk egy rövid bemutató vásárt, melyre meghívtuk az Élő- Falu Szövetség néhány képviselőjét is, kik szintúgy hozzák magukkal a termékeiket, egyben arra bíztatunk minden HELYI GAZDÁLKODÓT, ha akad értékesíthető portékája, hozza el a találkozóra.
A FÓRUM HELYSZÍNE: GOMBA, CÍVIL HÁZ
IDŐPONTJAOKTÓBER 28 PÉNTEK DU 15-től zárásig kirakodó vásár, helyi termék fesztivál
du 17-től 17 -30-ig Hetesi Zsolt a tájgazdálkodásban rejlő gazdálkodási lehetőségek
17:30-tól 18:00-ig Dr Demény Ferenc A vízgazdálkodás egyik gyakorlati haszna a halászat és annak helyi vonatkozásai, avagy hozzuk vissza egykori tavainkat
18:00-tól 18:30-ig Géczy Gábor, Báder László erdőéltetés, állandó erdőborítás gazdasági hasznai.
18:30-tól 18:45 Molnár Géza egy mintaként bemutatható tájgazdálkodási rendszer Gomba mellett.
18:45-től műsorzárásig kérdések és válaszok.

A délelőtti programon borkostolók lesznek Eger és Tokaj a célba vett borvidék, előrendelésre lehet vásárolni is, és kifejezetten Craz megnyerése érdekében igyekszünk délutánra beszervezni egy olyan sörfőzdét, melynek kínálata a Nyakon öntött próba goblinnak is díszére válna, meggyes sör, áfonyás sör, rumos szilvás és különféle barna és fekete sörök ja és persze némi világos is. Kézműves sör, legutóbb Szolnokon voltak, rendezvényeken és termelői piacokon lehet találkozni velük, Egyelőre tárgyalok velük ha száz liter sör 750/l áron elmegy, akkor jönnek, ha ezt nem tudjuk garantálni nem. a régi szép időkben nem is gondolkodtam volna, de a csapatunk kissé megkopott, sokan áttértek a borra, nekem meg nincs 75 000 Ft-m így nem tudom mit tegyek. Pedig a sörök nagyon jók, mondhatni új dimenziókét nyitnak a sörfogyasztásban.

cs, 2016-10-13 19:11 Dana

Dana képe

Felhozom újra, hogy mindenki lássa a lehetőséget!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

h, 2016-10-31 12:26 Licaj Vuv

Licaj Vuv képe

Megvolt, a találka nagyon alternatív lett, mert nem jött össze, annyira, hogy a másik fórumról sem jött senki, így csak a barátaim és a helyi gazdák találkoztak egymással, de így sem volt teljesen feleleges.

h, 2016-10-31 21:29 AvatáR

AvatáR képe

Maradt még egy kis must esetlög?

"A két legerősebb harcos a Türelem és az Idő"