Mit ér a szó?

- Szerbusz! Ne haragudj, hogy megszólítalak, de Budapestre utaznék és fogalmam sincs, merre van itt a vasútállomás.
- Én sem idevalósi vagyok, de várj, megnézem a mobilomon….A fenébe, lemerült, ne haragudj!
- Hm. Semmi gond. Megkérdezek akkor mást. Nálam mobil sincs. Most akartam kaját is venni, de itt boltot sem látok sehol.
- Ha akarod elviszlek kocsival a Tescoba, épp oda akarok menni. Azt pont tudom, hol van. Egyébként Zengő Elemér vagyok, sorozatgyilkos.
- Hogy mi? Látom, vicces kedvedben vagy.
- Nem, halálosan komolyan beszélek.
- És ugyan miért is mutatkoznál be sorozatgyilkosként, ha az lennél? Lantos Lajos vagyok amúgy. – nevet kényszeredetten.
- Pont ezért, hogy eltereljem a gyanút. Legalább 21 emberrel végeztem már így. Egyikük sem hitt nekem. Bezzeg, amikor nem mondtam, hogy sorozatgyilkos vagyok, senki sem akart velem eljönni.
- Na jól van, öcsém! Akkor elviszel a Tescóba?- mondja hahotázva Lajos.
- Persze, pattanj csak be a kocsiba!- feleli Elemér röpke mosollyal a bajusza alatt.

Lantos Lajos meggyalázott holttestére a vasútállomás közelében lévő patak mellett talált rá egy turista egy hét múlva. Teteme mellett egy Tescos szatyor hevert, két üres fél literes Tesco gazdaságos joghurtos doboz, némi kenyérhéj, illetve két cigarettacsikk. Két napra rá a rendőrség elfogta Zengő Elemért , aki higgadtan, nyugodt arccal fogadta a rendőröket. Kérdésükre még 21 gyilkosságot vallott be, majd egy jegyzetfüzetbe kukkantva 23-ra módosította a számot. Nem érezte bűnösnek magát, hiszen –elmondása szerint - őszintén elárulta az áldozatainak, hogy ő sorozatgyilkos. Azt, hogy senki sem hitt neki, az áldozatok hibájának vélte, mert ő sosem hazudott, senkit sem kényszerített, hogy tartson vele, a szabad döntés jogát a kezükbe adta. Amikor rákérdeztek a bíróságon, hogy 23 gondosan és precízen véghezvitt gyilkosság után, miért követett el egy ekkora baklövést, hogy saját kocsijával a Tesco előtt parkolt és az üzletben végigvonult Lantos Lajossal a sok vevő és a kamera kereszttüzében, majd újra kocsiba szállt vele, valamint a tett helyszinén is ott hagyta a gyanús nyomokat, azt felelte: tulajdonképpen már megunta hogy senki sem kapta el, és még csak fel sem figyelt rá az elmúlt 15 év során.
Bár súlyos tetteinek okát nem tudta megindokolni, lehetséges okokra vezethető vissza Zengő Elemér életének az a momentuma, amikor is Zorró szeretett volna lenni az egyik iskolai farsangi bálon, de az elkészült jelmezt végül édesanyja az öccsének adta oda, aki első helyezést ért el. Ő maga aznap egy mészáros jelmezét viselte. Elemér ezt úgy értékelte, hogy elvették tőle a titkos igazságosztó szerepének a lehetőségét és egyben a dicsőséget is, amelyet sosem tudott teljesen feldolgozni.
Zengő Elemért az elmeszakértő az átlagnál érzékenyebbnek, de mindezek ellenére teljesen épelméjűnek találta. Ismerősei értetlenül álltak az eset előtt, mert csendes, visszafogott, higgadt embernek ismerték, aki szerintük a légynek sem tudna ártani. Tettéért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Sosem nyújtott be fellebbezési kérelmet.

(Sebek, sebhelyek)

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

cs, 2018-05-10 03:27 Alfredo Sagittarius

Alfredo Sagittarius képe

"- Szerbusz!" - valahol azt olvastam, hogy influenza idején az emberek csak szerbusznak tudták kimondani a szervuszt, és onnantól elterjedt :)
Elolvastam mindkét írásodat, és egyik sem fogott meg, sajnálom.

"Szerintem minden emberben lakik egy másik ember, egy idegen, aki rosszat forral"

p, 2018-05-11 08:42 Kentaur

Kentaur képe

Kötőjel helyett gondolatjelet használunk párbeszédben.
"Lantos Lajos vagyok amúgy. – nevet kényszeredetten." - ide meg nem rakunk pontot a mondat végére. "- Na jól van, öcsém! Akkor elviszel a Tescóba?- mondja hahotázva Lajos." - itt meg már a szóköz is elfogyott.
Látom, nem tudod, hogyan kell párbeszédet központozni, meg közbevetni sem: "hiszen –elmondása szerint - őszintén" -jaj.
Nézegesd ezt:http://karcolat.hu/blog/aardvark/kozpontozas_idezes_es_parbeszed

Számokat betűvel írunk ki néhány kivételtől eltekintve.

Ami a történetet magát illeti, te is, mint oly sok kezdő, elköveted azt a hibát, hogy nem mesélsz, csak hadarsz. Elmondasz egy "sztorit", de nem gondolsz bele, hogy mitől lehetne érdekes. Azt, hogy valóban sorozatgyilkos, már akkor tudjuk, amikor így mutatkozik be. A "csattanó" olyan átlátszó, mint az ablaküveg. A szereplő nem érdekes, nincs hangulat, valódi szemszög sincs, a narrátori hang szinte nem létezik, csak ledaráltad az ötletet és pont.

----------------------------------------------------------------------------

"L'homme n'est rien, l'oeuvre – tout." (Az ember semmi, a mű – minden.) Gustave Flaubert.

p, 2018-05-11 13:24 Ekibacsi

Ekibacsi képe

Az ilyen írásokat azért tartom feleslegesnek beküldeni, mert biztos vagyok benne, hogy a szerző is érzi, hogy nem fektetett bele elég munkát, és a mű csak félkész - ha egyáltalán.

A központozás katasztrófa, ezen mindenképp sokat kell még dolgoznod, és mielőtt bármilyen pályázatra beküldesz egy írást, ajánlom, hogy bétáztasd le (helyesírásra és központozásra mindenképpen). Ez a minimum.

Értem, hogy nagyon véleményt és visszacsatolást szerettél volna kapni, de ha elkapkodod és csak ledarálod a fejedben lévő ötletet, akkor pont ilyen gyatra eredménye lesz, és a visszacsatolás csak negatív lehet. Ami esetlegesen elveszi a kedvedet. Azért gondolom így, mert én is elkövettem ezt a hibát párszor.

szo, 2018-05-19 05:01 Dana

Dana képe

Stílusosabb lehettél volna szerintem, ha rövidebb mondatokkal operálsz, esetleg a történet maga egy bírósági vallomástétel vagy valami ilyesmi. A karaktereket nem tudtam elképzelni, kivéve a "sérelmet szenvedett" gyilkost mint duzzogó kisgyerek -- ezt kicsit kevésnek éreztem. A központozási hibákkal és a számok használatával ölted meg a sztorit.
Kicsit hihetetlennek találtam, hogy egy huszonegyszeres gyilkos, aki amúgy nem kereste a figyelmet -- általában ők így belefolynak a nyomozásba, vallomástétel és névtelen levelek, egyedi jegyek stb. --, hirtelen így feladja magát.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2018-05-19 05:45 Bjursta

Bjursta képe

Kis szines a Szorgos Méhecske cimü helyi lapból. Bár nem tudjuk hol történet az eset, de. Z. E. t véletlenül ismerem. Nekem is az a benyomásom, hogy az irás nélkülözi az alap elemeket.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

szo, 2018-05-19 07:45 Roah

Roah képe

*"Rezeg az emberben minden atom,
És csak az téved el, aki él!
De ha csak dünnyögsz, mardosod magad,
És nyaldosod a sebeidet,
Ami ma még az ajtón bejön,
Holnap a kulcslyukon kimegy."

Bagatell számomra - a kivitel és a történet is.
Kár érte, kár, hogy úgy tűnik, tékozlod a tehetségedet, pazarolsz - ezt érzem. Azt, hogy elfecséreled, elvesztegeted az időt és nem haladsz semerre.
Egyhelyben jársz.

Nem az első Karcos publikálásod.

Miután sajnos nem kommunikálsz az olvasóiddal, hiába kaptál már kritikákat, javításokat, tanácsokat, ami fura is, ez a csend felőled, de legyen, az írásaidon sem látni nyomát annak, hogy értelme lenne javítani - még arra vonatkozóan is kaptál már benyomásokat, hogy sok a párbeszédes írásod, ami egyszer frankó, később már unalmassá válik, válhat az olvasók számára -, a központozás nem rémlik, hogy ennyire hibás lett volna (vesszőhibák és mondatvégi írásjel hibáik jellemezték az írásaidat eddig), inkább a Karcos és nemKarcos olvasóknak, tanulni-vágyóknak szánom a hozzászólásomat, nagyon sajnálom.
Gyakorlatilag tele van a net olyan írással kapcsolatos portálokkal, ahol egy leírt gé betű is tapsot és ötösöket von maga után - nos a Karcolat nem ezek közé tartozik.

Az írás értelmetlen nekem; mielőtt bárki hasonló ötletet írna meg, nézzen utána a témának. Mi a feladata egy törvényszéki orvosszakértőnek? Mit jelent az a jogban, hogy felterjesztés, fellebezés, mi is az anonimizálás, mit jelent a vádlott, a gyanúsított, és úgy nagyjából mit jelentenek a hazai jogban az elnevezések, kinek mi a feladata, szerepe.
Nem kötelező betekinteni az aktákba meghatalmazással, elég a neten egy-egy ügyre rákeresni, informálódni, ugyanis nem jogi gyorstalpaló okájés tanfolyam az igazságügy, vagy az irodalom, de arra pont elég, hogy egy szerző tudjon, jól (!) tudjon bánni a net adta információkkal, adatokkal, legfőként azzal, hogy mit ne (!) írjon, és mivel dolgozzon.
Nyomozati anyagok még a netes sajtóban is találhatóak, ha nem is aprólékossággal, de arra pont elég, hogy egy kezdő-nemkezdő boldoguljon, egyszer's mind képbe kerüljön egy ilyes tematikával - mondanám, hogy kicsivel több szorgalommal rendkívül sok információhoz juthat bárki, de a elvileg efféle szorgalomra még a kezdőket sem kellett buzdítani (nem jellemző, de hát vannak kivételek, ugye) ugyanis az írás, az irodalom része az anyag-gyűjtés, kutakodás, utána járás. Ezt a részt a szerzők nagyon szokták kedvelni, élvezni (én imádom!) mert gazdagodik, hízik a tudásbázisuk, folyamatosan, és a munka jellege be is bikázza, bikázhatja az ötletelőkét menet közben.

A helyzet ellenére sem szeretnék csak úgy tiplizni az írásod alól, nem jöttem üres kézzel, szóval ezt még itt hagyom:
http://karcolat.hu/gyik
...már csak azért sem, mert kis odafigyeléssel, kérdezgetéssel lehetne kakaó az írásaidban.

Ha mégis van kérdésed, tedd fel őket bátran!
Ha mégis meggondolod magad, és megfogadod az olvasóid tanácsát, ha néma is maradsz, de legalább az írásaidon látni, hogy a nem levegőbe beszélnek az itteniek, akkor meg pláne kérdezz, szekáld a népet fent.

Mondanám, hogy jó munkát neked, de hát Isten tudja, miként állsz az irodalomhoz.

**"Szoríts magadhoz mindent,
ami fontos, és üvölts az ég felé,
Mert amit nem becsülsz meg ma,
az holnapra már mind az ördögé lesz."

(*,** Quimby)

Itt hagyom az egyik kedvenc zenészem egyik dalát.
Hozzon szerencsét! ;)

https://www.youtube.com/watch?v=fQ9nQNx0KEs

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-06-16 10:20 kyramoon

kyramoon képe

Köszönöm a hozzászólásod, kritikád.
A versírás igazából az én asztalom, amit régóta 'mívelek'. Prózaírással kb. 3 éve próbálkoztam először. Emlékszem, álltam a szoba közepén, és jött egy mondat , amit folytatnom kellett és csak azután szabadultam fel, miután komplett történet kerekedett ki belőle. Fogalmam sem volt arról, milyen egy jó novella, nem is olvastam utána, de éreztem, hogy ki kell jönnie, minél gyorsabban, és bizony nem igen gondolkodtam el azon, hogy amit írok, megfelel e a prózaírás szabályainak, elég árnyalt e stb.
Az ötleteim általában abszurdak, amelyen sokan elcsodálkoznak, akik addig csak a verseimet ismerték, mert tartalmukban és úgy összességében össze sem hasonlíthatóak a novelláim a verseimmel. Volt, aki megjegyezte, a verseim jobbak (elég szomorú lenne a fórumon olvasott kritikák után, ha ez nem így lenne :)), de valami miatt pont úgy három éve egyre kevesebb vers szakad ki belőlem, amelynek az okát nem tudom pontosan.
A vélemények itt a Karcolatok oldalon nem szegték a kedvem, és azóta is írtam több novellát , de nyilvánosan többet nem teszek itt ki, mivel a hozzászólók többségének egyértelműen nem tetszettek, és ez nem lehet véletlen. Akiknek tetszettek (más fórumon) és biztattak, valószínűleg maguk sem voltak tisztában azzal, milyen is egy jó novella.
Szerencsére olyan típus vagyok, aki inkább elgondolkodik egy negatív véleményen, mint hogy örömittasan bezsebeljen több tucat fals, baráti biztató véleményt, szóval nem szándékozom tovább csúfítani az oldalt az irományaimmal, hanem igyekszem tanulni belőlük.
Valóban nem reagáltam eddig a kritikákra, mert sokáig fel sem fedeztem az írásaim alatt megjelenő véleményeket és mindeközben újabb és újabb írásokat küldtem be, ezért utólag is elnézést kérek. Szívesen fogadnék további segítséget, mert nem szeretném feladni a prózaírást (mégha erre sokan most csóválni is kezdik a fejüket :)), de ezt már nem nyilvánosan.

Végezetül egy versemmel búcsúznék:

A nap eloson. Elbújtatva fényét
elszunnyad e szikrázó szembogár.
Párnára hajtja mindenki fejét,
kit nem tart éberen gondolatfonál.
Feslett ingét kitűrve leng a csönd,
hánykolódva függeszkedik rojtjain
néhány nyugtalan-lázadó föltevés,
mint tűzhányó az elme romjain.

p, 2018-06-22 07:57 Roah

Roah képe

Szóval ez a frekvenciád? :)))

Örülök, hogy nem veszett el a homályba a hozzászólásom, hanem meghallottad, de annak különösen örülök, hogy mégis csak kommunikálsz az olvasóiddal. :)))

Nincs már időm, sok a dolgom, mennem kell, de nem bírtam ki, hogy kapkodva elmenjek a hozzászólásod mellett.

Olvasd csak el az itteni kritikákat, blogokat, fórumokat, tanulgasd az oldal használatát, és kérdezz, bátran kérdezd az ittenieket, szekálj csak minket, ha bármi nem világos, nem érthető. :)))

Első körben hadd ajánljak valamit: javíts másokat, mások írásait a Karcon. ;) Ha valamiben bizonytalan vagy, akármiben, azt fogalmazd bele a véleményedbe és annyi.
Csak és kizárólag profitra tehetsz szert - sokat fejlődhetsz így. :))) Sok téves info kerülhet helyre, sok berögzüléstől meg lehet válni, el nem hinnéd, micsoda tanulásban vehetsz ezáltal részt. :)))
Meg szerintem az itteni társaság, a nép is jó, jófej irodalom-megszállott népség :D - hogy egy kissé hazabeszéljek, a Karcra. :))) Biztos ismered a mondást: "Szép-szép a Mennyország, de a Pokolban jobb a hangulat!" :D

És még valami!
Legszívesebben azt javasolnám, hogy a legközelebb itt publikált írásodat kövesd el úgy, mint a fentebbi hozzászólásodat, azzal a temperamentummal, azzal a szellemiséggel, amivel azt írtad.
De elsőre inkább udvariasan megköszönöm a reagálásodat, és szívből örülök az első Karcos kommentelésednek.

A következő Karcon publikált írásodnál találkozunk, addig is ádiosz! :)))

Isten hozott a Karcolat hatalmas fedélzetén!

https://www.youtube.com/watch?v=27mB8verLK8

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

k, 2018-05-29 06:55 mandarin

mandarin képe

Hűha, nem tudom, mit írjak. Az elején a párbeszéd életszerűtlen, a leírások hiányoznak végig, az indok képtelenség, az egész olyan, mint egy paródia, ami nem is lenne rossz, de nem látni, hogy mit akartál kihozni (talán az egyszerű krimik/ horrorok lapos csavarjait). Ami így tök jó, de akkor már hozzá lehetett volna tenni a leírásokkal, a megfogalmazással. Azért az ötlet nem volt rossz (ha ez volt), szóval örülök, hogy olvashattam! :)

"És veled mi van?"

szo, 2018-06-16 10:18 kyramoon

kyramoon képe

Mindenki véleményét köszönöm szépen. Innentől igyekszem megfogadni a tanácsokat.

szo, 2018-06-16 17:44 Xila

Nekem ez tetszett, komolyan. :-)
Szeretem az ilyen abszurd, rövidke ötletnovellákat.