Mindenevő - első rész

Emberünk a nappali kanapéján ült, karját nyugodtan maga mellett pihentetve és az előtte lévő asztalra bámult. Nem is látta mi van rajta, hisz annyira bele volt merülve az elmélkedésbe. Ugyanarról gondolkozott, amin az elmúlt hetekben végig. Tudni kell róla, hogy nagyon szerette a hasát. Összes érzéke közül az ízlelés volt az, ami legtöbbször jutatta őt eufóriába. Minden új étel íz orgazmus volt neki. Miután rájött, hogy csak az ízek világában érzi jól magát, világkörüli útra indult, hogy begyűjtsön annyifélét amennyi csak lehetséges. Ezeket a körutakat többször megismételte, de észre kellett vennie, hogy egyre kevesebb élménnyel tér haza. Legutóbbi útján az a szörnyű gondolat kezdte el kísérteni, hogy mi van, ha egyszer csak elfogynak a lehetőségek, nem lesz több varázslatos kombináció fűszerekkel, nincs több egzotikus gyümölcs, vagy enni való hús. Egyszóval mi lesz, ha már mindent megkóstolt. Legutolsó útja után, elkeseredetten állt földgömbje előtt, keresve az új lehetőségeket, de már nem látott át a színes gombos tűk erdején, amikor a meglátogatott városokat jelölték.
Kétségbeesetten fordult újra a rég nem kóstolt ízekhez, de csalódottan tapasztalta, hogy nem felejtette el őket, tökéletesen megjegyezte azok aromáját, mint ahogy minden másét is. Ennek köszönhetően napokig nem evett semmit, odáig süllyedt, hogy kipróbálta mi van, ha többi érzékszervét is kényezteti az azt megillető módon. Hiába ment át zene fülein, és illatok orrlyukain, hiába simogatta a legfinomabb anyagból készült kelméket, minden percben ízlelőbimbói halálsikolyait érezte. Fejében gondosan végigvett minden létező nyersanyagot, fűszert, aromát, növényt és húst, gondosan felidézte ízeiket, és az összes lehető módon kombinálta őket. Hosszas próbálkozások után végül belátta: megunta az összes ízt. Nem tudta mi tévő legyen, elvesztette egyetlen örömforrását.
Legelkeseredettebb pillanatában a tükör előtt állt, egy fogóval húzta ki a nyelvét és kést nyomott a tövéhez. A történelem során sok eset volt rá, hogy valaki, aki nem bírta kezelni kéjvágyát, de bűnbe sem akart esni, kasztrálta magát, elkerülve ezzel a kísértést. Ő is erre gondolt, elkeseredésében meg akarta fosztani magát egyetlen kéjközpontjától. A tükörben nézte nyelvét, a pár centiméteres húsdarabot, ami annyi örömet okozott neki, és ami miatt most annyira szenved. De hát mit ér ez a világ az ízek nélkül? Mit ér ő ízek nélkül? Ilyen gondolatok szállingóztak a fejében, és ezek voltak végül, ami miatt nem tette meg.
Hetek teltek el, mind teli gondolkozással, kiútkereséssel. Most itt ül a nappaliban, elégedetten, büszkén magára, amiért megtalálta a megoldást. Abbahagyta az elmélkedést, majd gyors szemlét tartott, ellenőrizte az asztalon lévő tárgyakat. Egy félmosoly kíséretében végigsimított csupasz combján, majd óvatosan elvette a szikét az asztalról. Magabiztos mozdulattal szelt ki egy jókora darabot bal combjának tetejéből, majd miután elállította a vérzést és bekötötte a sebet, egy forró, vajjal kikent serpenyőbe rakta a rózsaszín húst, egy kis só és bors kíséretében. A hús egyből felsercegett és színt váltott, kissé barnábban rotyogott tovább. Pár perces sütés után levette a tűzhelyről és tányérja közepére helyezte. Nem volt semmi köret mellette, először önmagában akarta kiélvezni az új ízt. A legnagyobb megelégedéssel nézte a tányérján fekvő sült húst, csak azért állta meg a széles mosolygást, mert akadályozná a rágásban. Szinte rituális mozdulatokkal nyúlt az evőeszközért, és királyi pompával vágta le az első falatot a porhanyós húsról. Lassan a szájához emelte, majd finoman bekapta. A gyönyör egyből végigfutott testén, felülmúlva minden eddigit. Boldogan nyugtázta: ma új ízt kóstolt.

5
Te szavazatod: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2009-07-18 06:14 Eve Rigel

Eve Rigel képe

Csak erős idegzetűeknek! ;)

Ez a történet mehetett volna az egypercesek közé is, de indulhattál volna vele a legnagyobb félelem pályázatán is. Önmagában az ötlet és a megvalósítás is kiváló túl azon, hogy felfordult a gyomrom tőle. :D
A művet sorolhatnánk az abszurd kategóriába is, de rühellek mindenfajta skatulyázást.
A stílusod a szösszenetnek megfelelő, és elbírt volna némi iróniát.
Gondolom a művet bemutatkozásnak szántad. Kíváncsi lennék, hogyan írsz nagyobb terjedelemben.
Alapvetően jó az írástechnikád, helyesírásod, nem ma kezdted az írást.
Ebben a műben néhány apró hibát találtam, amelyek valójában elhanyagolhatóak, de ha kiküszöbölhetjük őket, miért ne tegyük?
.
"Nem is látta mi van rajta, hisz annyira bele volt merülve az elmélkedésbe. Ugyanarról gondolkozott, amin az elmúlt hetekben végig."
A passzív szerkezeteket és a felesleges határozókat lehetőleg kerüljük, mert csúnyák és agyoncsapják a művünket. A névmásokat nem mindig használod helyesen.
Javaslat:
Nem látta mi van rajta, annyira belemerült az elmélkedésbe. Ugyanarról gondolkozott, amiről az elmúlt hetekben végig.
.
"Minden új étel íz orgazmus volt neki. "
Ebben a helyzetben az "étel" szó több okból is felesleges. Ha ízekről beszélünk, többnyire ételek ízeire gondolunk, a kifejezés önmagáért beszél. Nem kell külön jelölnöd, ha mégis így akarod, akkor egybeírandó. Viszont a csattanó ismeretében poéngyilkosnak hathat, annak, aki figyel.
.
". Legutóbbi útján az a szörnyű gondolat kezdte el kísérteni, hogy mi van, ha egyszer csak elfogynak a lehetőségek, nem lesz több varázslatos kombináció fűszerekkel, nincs több egzotikus gyümölcs, vagy enni való hús. "
Itt egy felesleges igekötő, nélküle szebb, gördülékenyebb a mondat. Az utolsó vessző felesleges a "vagy" kötőszó előtt.
.
"Legutolsó útja után, elkeseredetten állt földgömbje előtt, keresve az új lehetőségeket, de már nem látott át a színes gombos tűk erdején, amikor a meglátogatott városokat jelölték."
Ez a mondat nincs a topon. ;)
Túl sok benne az igekötő és a határozó.
"gombos tű" helyett gombostű
"amikor" névmás helyett melyek vagy amelyek
.
"Kétségbeesetten fordult újra a rég nem kóstolt ízekhez, de csalódottan tapasztalta, hogy nem felejtette el őket, tökéletesen megjegyezte azok aromáját, mint ahogy minden másét is."
Felesleges névmás. Felesleges utolsó tagmondat.
Javaslat: aromájukat
.
"Legelkeseredettebb pillanatában a tükör előtt állt, egy fogóval húzta ki a nyelvét és kést nyomott a tövéhez. "
A jelölt helyen az igekötő ilyen használata megváltoztatja a mondat értelmét. Így azt jelenti, hogy egy fogóval húzta ki a nyelvét, vagyis nem csipesszel vagy kézzel (bármi mással). A hangsúly a fogón van, de a szövegkörnyezetből az derül ki, hogy te nem azt szántad hangsúlyosnak, hanem a cselekvéssorozatot, vagyis, hogy le akarta vágni a nyelvét egy késsel.
Javaslat:
Legelkeseredettebb pillanatában a tükör előtt állt, egy fogóval kihúzta a nyelvét, és kést nyomott a tövéhez.
.
"A tükörben nézte nyelvét, a pár centiméteres húsdarabot, ami annyi örömet okozott neki, és ami miatt most annyira szenved. De hát mit ér ez a világ az ízek nélkül? "
Itt a névelőkkel van némi gond.
Az első tagmondatból hiányzik. Kicsit soknak tűnik, ettől időnként megijednek a szerzők, de a mondat nem lesz értelmes, ha kimarad. A második mondatban viszont van egy felesleges.
Javaslat:
A tükörben nézte a nyelvét, a pár centiméteres húsdarabot, ami annyi örömet okozott neki, és ami miatt most annyira szenved. De hát mit ér ez a világ ízek nélkül?
.
"Most itt ül a nappaliban, elégedetten, büszkén magára, amiért megtalálta a megoldást. "
A "magára" felesleges. A módhatározók felsorolásként szerepelnek, a névmás használata zavaró.
.
Végül két mondat, amelyek hibásak, de mégis figyelemreméltóak...
.
"Hiába ment át zene fülein, és illatok orrlyukain, hiába simogatta a legfinomabb anyagból készült kelméket, minden percben ízlelőbimbói halálsikolyait érezte."
A páros szerveket többnyire egyes számban használjuk, de itt jelentősége van a többes számnak, vagyis jól használod. Viszont a végén van egy képzavar, ami önmagában hibás lehetne, ugyanis a halálsikolyt nem érezzük, hanem halljuk, de feltételeztem, hogy itt szándékosan használtál oximoront.
.
"A legnagyobb megelégedéssel nézte a tányérján fekvő sült húst, csak azért állta meg a széles mosolygást, mert akadályozná a rágásban. "
Az első tagmondat csúnya, a másodikban is a passzív szerkezet csúnya, de a végén van egy apró poén, és ez jó. :)
Javaslat:
Megelégedetten nézte...
.
Gratulálok, küldj be hosszabb írást is!

szo, 2009-07-18 12:44 Adam Bellinger

Adam Bellinger képe

Köszönöm az építő kritikát, igyekszem kijavítani a hibákat és több művet feltöltetni az oldalra! :)

szo, 2009-07-18 13:39 Ndy

Ndy képe

Erről megint csak King jut eszembe, bár ott más indítékból ette meg magát a fazon :)
A legdurvább azonban az a néhány éve elhíresült eset volt, amikor az egyik fazon kéjvágyból megette a másikat - állítólag a neten találtak egymásra, hogy hódolhassanak a közös szenvedélynek :)
Az életet nehéz űberelni :D

h, 2009-07-20 06:40 Mickey Long

Mickey Long képe

Ez tetszett! :)
Azt hiszem Ukrajnában volt egy testvérpár, ahol fél évig ették a harmadik tesójukat 8O

---
"A valóság az, amit a tudatod azzá tesz." /Morpheus/