Moslék-variációk

Szeretek az öregotthonba járni segíteni. Minden lakónak története van és a magam módján segíthetek nekik továbbírni, vidámabbá tenni a végét. Takarítok, fürdetek, kísérek és beszélgetek. A legjobb talán az ebédidő. Az ételt még a legmogorvábbak, legszenilisebbek is örömmel fogadják. Ilyenkor mindig kivirulnak, megnyílnak kicsit.
Kivéve az Írót. Ő sosem szól, szemét sem emeli fel a földről. Csak ül. Engedelmesen nyel, amikor a szájába dugom a kanalat, és halkan morran, amikor az ebéd végén kimegyek. Azt mondják, szervi baja nincs is. Eleinte még tett-vett, beszélt, aztán egyre kevesebbet, végül semmit. Én már csak így ismerem.

Ma jó nap van, hétvége és ünnep egyszerre. Mindenki vidámabb, az ebéd jobb és bőségesebb a szokásosnál. Desszert is jut, mert a konyhán is tudják, hogy akad, aki már csak ezzel tud ünnepelni. És ünnepelnek is, emlékeznek, csacsognak. Még aki nehezen beszél is megsimítja a karom, és hálás könnyekkel néz rám.
Kivéve az Írót. Ő ugyanabban a karosszékben vár, mint mindig, és ugyanolyan passzív, mint mindig. Csak ül. Engedelmesen nyel, amikor a szájába dugom a leveseskanalat, majd a villát a felkockázott hússal.

(1)
- Moslék.
A hang erős és telt, mintha nem is a rozoga öregemberből jönne. Reflexből vágom rá, hogy nem, kérem, ez tejszínes-gombás csirkemell csigatésztával. A kezem még nyúl a villával a következő falatért, amikor belém vág, hogy mi történt.
Felkapom a fejem, ránézek. Engem néz. Tekintete mély és eltökélt. A filmeken mindig valami villanás, meg pukkanás jelzi, hogy valami történik. Most semmi ilyen nincs.
Eltelik pár másodperc, mire megmoccan.
Erőkifejtéstől elszokott karja feszül és inog, de végül feláll és kihúzza magát.
- Az élet a moslék. Előemésztett és gusztustalan. És igazságtalan is, de én mégis ragaszkodom hozzá valamiért. Viszlát.
Mintha ott se lennék, hátat fordít és elindul. Fejét felemeli, minden lépést egyre biztosabban tesz meg. Utánaszólnék, de már el is tűnik a folyosó fordulójában.

(2)
- Moslék.
A hang erős és telt, mintha nem is a rozoga öregemberből jönne. Reflexből vágom rá, hogy nem, kérem, ez tejszínes-gombás csirkemell csigatésztával. A kezem még nyúl a villával a következő falatért, amikor belém vág, hogy mi történt.
Felkapom a fejem, ránézek. Ugyanúgy ül, mint eddig. A filmeken mindig valami villanás, meg pukkanás jelzi, hogy valami történik. Most semmi ilyen nincs.
Eltelik pár másodperc, mire megmoccan.
- Az élet a moslék. Előemésztett és gusztustalan. És igazságtalan is, de én mégis ragaszkodom hozzá valamiért. Viszlát.
Nem ő beszél, a fejemben szól a hang. Nincs esélyem ellenállni a parancsnak. Leteszem a villát, felegyenesedem. Még észbe se kapok, már hátat fordítok és elindulok. Mögöttem kattan az ajtó, ami nincs, és soha nem is volt ott. Magamhoz térek. A kezemben lévő teli tálcára pillantok. Dolgom van.

(3)
- Moslék.
A hang erős és telt, mintha nem is a rozoga öregemberből jönne. Reflexből vágom rá, hogy nem, kérem, ez tejszínes-gombás csirkemell csigatésztával. A kezem még nyúl a villával a következő falatért, amikor belém vág, hogy mi történt.
Felkapom a fejem, ránézek. Engem néz. Tekintete sötét és idegen. A filmeken mindig valami villanás, meg pukkanás jelzi, hogy valami történik. Most semmi ilyen nincs.
Eltelik pár másodperc, mire megmoccan.
Leteszi a villát, felegyenesedik.
- Az élet a moslék. Előemésztett és gusztustalan. És igazságtalan is, de én mégis ragaszkodom hozzá valamiért. Viszlát.
Komótosan lesöpri a morzsákat a kötényéről, aztán hátat fordít és elindul. Ugranék utána, de a testem, az új testem nem engedelmeskedik. A karosszék magába zár, csak halk morranásra futja az erőmből.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2018-10-27 11:46 Dana

Dana képe

Megleptél. Tele van hibákkal, a szókincseden is van mit fejleszteni, de maga a történet és az ötlet meglepett, köszönöm! A hibákat mazsolázzák azok, akik ma már reggeliztek vagy ebédeltek -- én még egyiket sem.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-10-28 14:50 Bjursta

Bjursta képe

Miért? Miért ragaszkodik?

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-10-28 14:57 Agaric

Agaric képe

Azt gondolom, hogy ezt az olvasó dolga eldönteni.
Az az én fejemben egyértelmű, hogy a három variáció Írója három teljesen különöző okból és formában teszi ezt - de bármelyiknek lehet három-négy variációt mögéálmodni szerintem.

-----
"Just because you are an angel doesn't mean you have to be a fool." (Good Omens)

v, 2018-10-28 15:21 Kick Azyro

Kedvelem a nem szokványos megoldásokat, soknak találom viszont az ismétlődő szövegmennyiséget. Három különböző ember narrációja nem lehet ennyire egyforma.

"Reflexből vágom rá, hogy nem, kérem, ez tejszínes-gombás csirkemell csigatésztával." - Legalább ez a reakció lehetne különböző a három változatban, ha más nem is.

Lehet, hogy tévedek, de a szenilis, demens öregek nem kapnak villát az étkezéshez, legalábbis ahol én dolgoztam néhány éve, mindent kanállal kellett enni, és nem csak a pszichiátrián.

v, 2018-10-28 16:36 Agaric

Agaric képe

Az ismétlődés mennyiségén törpöltem elég sokat, pont ezen a részen, és bizonytalan is maradtam.a végére. Az variációk első megszólalása és bekezdése még szóról szóra egyforma, ezért simán lehetne a bevezető szakasz része is, ugyanakkor strukturálisan nyilván már nem az introhoz, hanem az akcióhoz tartozik, azt indítja el... Érdemes volna áthúzni?

Ami a sztorit illeti, nem gondolom, hogy három különböző ember narrációjáról beszélünk. A fejemben ez pontosan ugyanaz a történet háromszor, különböző végekkel, mint teszemazt az Idétlen Időkig ismétlődő napja, vagy valami fura álomsorozat. Valójában csak fogtam egy helyzetet, eljátszottam a gondolattal, hogy mi történhetne vele, ha közben valaki feltekerné a weirdo-métert a valóságon és örömködtem magamban, hogy ehhez olvasóként mennyi különböző világot, logikát, motivációt hozzá lehet következtetni...

A villa lehet jogos, merengek rajta kicsit, és valószínűleg javítom.

-----
"Just because you are an angel doesn't mean you have to be a fool." (Good Omens)

h, 2018-10-29 18:00 Roah

Roah képe

Pont tegnap olvastam egy releváns cikket erről:

https://24.hu/belfold/2018/10/28/alzheimer-kor-hozzatartozok-gondozas/

És akik megtehetik, hogy a hozzátartozóik, rokonaik otthonba kerüljenek...na, ott kezdődik az írásod.

Nem egy átlagos tematika, az írás címe szerintem el is van baltázva - nem vonzza az olvasót, hanem taszítja, már a 'moslék' szóra gondolok itt - de egy cseppet sem bánom, hogy elolvastam.

Készen állsz? ;)

"Ő sosem szól, szemét sem emeli fel a földről."

Két kézzel? Markolóval? Daruval?
Abbahagytam.

Tekintet. És a 'földről' nem túl elegáns - és elavult is -, inkább már padlóról. Parkettáról. Szőnyegről. Ilyesmikben tessék gondolkodni. :)))
Tehát általánosságban mondom, hogy érdemes kerülni a 'szúrós szemet', 'kiugrott a szeme', vagy ehhez hasonló képzavaros megfogalmazásokat, mert az olvasó is úgy éli meg, hogy szemfenéken billenti, retinán könyököli, íriszen vágja egy-egy ilyen szem-emeli-földről mondatrész, és az senkinek sem tesz jót. ;)

"Engedelmesen nyel, amikor a szájába dugom a kanalat, és halkan morran, amikor az ebéd végén kimegyek."

Van az a rész, hogy 'nyomatékosítás', tudod, amikor szándékosan ismétel a szerző szavakat, ergo nyomatékosítani szeretne valamit, azért dupláz, tripláz, estébé.
Itt nem érzem annyira indokoltnak ezt, ha ez lett volna az 'amikor' duplázós célja.
Szerintem egy 'amíg' az elsőt kiváltja, a második tagmondatnál meg zöld út az 'amikor'-nak.
Javaslatom az alábbi:

Engedelmesen nyel, amíg szájába dugom a kanalat, halkan morran, amikor az ebéd végén kimegyek.

Vagy:

Engedelmesen nyel, amíg szájába dugom a kanalat, morran, amikor ebéd után kimegyek.

Valami ilyesmi?

Logikai kérdés: miként hallja a 'halk morranást', ha kimegy ebéd végén? Hisz' nincs is ott, hm? ;)

"Ma jó nap van, hétvége és ünnep egyszerre."

Nem hagyja őket hidegen? Képesek különbséget tenni nap és nap között?

"Mindenki vidámabb, az ebéd jobb és bőségesebb a szokásosnál. Desszert is jut, mert a konyhán is tudják, hogy akad, aki már csak ezzel tud ünnepelni. És ünnepelnek is, emlékeznek, csacsognak."

Ugyanazt kérdem: észlelnek különbséget? Nap és nap között, menü és menü között?

1.

"A kezem még nyúl a villával a következő falatért, amikor belém vág, hogy mi történt."

Tejszínes-gombás csirkemell ragunak hangzik, a csigatészta is erre utal - nos ezt nem kanállal kellene enni? Lepotyog a villáról, a ragu meg max bemaszatolja az evőeszközt, a szaft meg a tányérban is marad.

"A kezem még nyúl a villával a következő falatért, amikor belém vág, hogy mi történt."

Elhiszem, hogy azt gondolod, jól hangzik a 'belém vág', de ebben a tematikában, ebben a szövegkörnyezetben első blikkre azt hittem, a mogorva bácsi belevágott az elbeszélőbe.
Ne így! :)))
Írd le, ahogyan jön, hadd szóljon. Hagyd állni egy kicsit az írást, aztán gondozd a mondatokat. Vizsgáld meg, gondold át, hogy mit írtál le. Utó-munkálatoknál az ilyesmik könnyebben észlelhetőek, nem nehéz ám, nem lepkéket kell idomítani. ;)

"Engem néz."

Bámul? A 'néz' helyett?
Vagy itt is szándékolt az ismétlés?

"A filmeken mindig valami villanás, meg pukkanás jelzi, hogy valami történik."

Szebben?
Nehezítésképp mondjuk nem használhatod a 'valami' szót.
Hm? :)))

"Erőkifejtéstől elszokott karja feszül és inog,..."

'Feszül' helyett inkább 'remeg', 'reszket', nem? Vagy 'görcsös'?
Ilyesmik?

"És igazságtalan is, de én mégis ragaszkodom hozzá valamiért."

Szerintem nem kell az 'én' - ragozásban eleve adott -, és nem kell a 'valamiért' sem.

Az első opcióval kapcsolatban beugrott egy alkotás: Ébredések.
Ismered?

2.

"Reflexből vágom rá, hogy nem, kérem, ez tejszínes-gombás csirkemell csigatésztával. A kezem még nyúl a villával a következő falatért, amikor belém vág, hogy mi történt."

Szerintem a 'reflexből' és a 'vágom rá' ugyanazt jelenti, gyors választ.
Namármost, a 'reflexből vágom rá' számomra úgy fest, mint vágom-rá vágom-rá, szerintem a kettő együtt sok.

A villáról és a filmes mondatról már írtam fentebb, nem nyomatékosítanám jobban. ;)

"Nem ő beszél, a fejemben szól a hang. Nincs esélyem ellenállni a parancsnak. Leteszem a villát, felegyenesedem. Még észbe se kapok, már hátat fordítok és elindulok. Mögöttem kattan az ajtó, ami nincs, és soha nem is volt ott. Magamhoz térek. A kezemben lévő teli tálcára pillantok. Dolgom van. "

Zavaros.
Mintha ő maga lenne a néma bácsi - nem világos.
Segítenél?

3.

Nem ismétlem az ismétlést.

"Komótosan lesöpri a morzsákat a kötényéről, aztán hátat fordít és elindul. Ugranék utána, de a testem, az új testem nem engedelmeskedik. A karosszék magába zár, csak halk morranásra futja az erőmből."

Fura egy paradoxon.
Irodalmi anomália?

Szóval...

A kivitelre, mármint az alternatív endingekre kapsz egy ötöst.* A tematika sem kommersz, azt különösen díjazom, hogy egy idősek otthonában zajlanak le az események. Azzal is ronokszenvezem, hogy nem valami acélfigurás, vagy egy erőteljesen sajnáltatott formátumban, mega-drámában ábrázoltad a karaktereket, már amennyire egy ilyen pillanatnyi ábrázolás ezt lehetővé tette.

Írástechnikából és szókincsből kösd fel a gatyát, szerintem abból le vagy maradva - nem kell cápákkal úszni, szóval nem félni, hanem olvasni, ha mást nem, novikat itt fent, mert szerintem könnyebben meg fognak maradni benned a szavak, mint azt hinnéd. ;)
Vagy ha vannak szavak feléd, azokat ilyenkor, novi-írásnál tessék bátran elővenni és jól bevetni, amikor kell.
(Amúgy azt látom, hogy hozzászólásnál vannak, novelláknál bátorotalanodik el a szó-adatbázisod. Ha erről van szó, ez sem lenne egyedi errefelé, nem egyedi jelenség. Mindössze annyit kell csak tenned, hogy ha novikban vagy, és azokon dolgozol, vedd úgy, mintha egy kommentet írnál, egy hozzászólást - nézd majd meg a különbséget. Szóval csak lazán. ;) )
Szerintem sokkal hangulatosabb írásaid lehetnének, ha választékosabb szókinccsel dolgoznál. Ezt az elvetemült Karcos mondatja velem.
Mert mit csinál a hangulat?
Ha van hangulat, van érzelem, ha van érzelem, lesz emlék, és ha lesz emlék, akkor az írás átkerül az olvasóba úgy, hogy nem felejti el, hatással lehet rá.
Mi kellhet még egy írónak...? ;)

*Alternatív endingeket egyszer regény kapcsán én is javasoltam már valakinek. Egyszerűen a szerző nem tudta, mivel zárjon, több opció is felvetődött, erre mondtam, hogy mi lenne, ha Alternatív-endingezne?
De lehet akár 'deleted szkín', vagy 'Így készült' is. :D
Jó buli lehet!

Aztán van az az indiai történet, a Pi Élete. Láttad? Indiai bölcsesség.
Zseniálisnak tartom! Tulajdonképpen ön és mások megismerési metódusa.
Kinek, milyen az egója, világa, aszerint választja ki az egész históriát, ami hozzá közelebb áll, annak hiszi, látja Pi életét hajótöröttként, kiválasztja, kiválaszthatja az alkotás végén a saját verzióját.

Hát nem tudom, hogy az írásodban rejlik-e hasonló irodalmi filozófia, hogy az olvasó azt a végszót választja, ami belefér a világába, de bárhogy is van, ennek lehetőségét fenntartom.

Őszinte leszek: nem is néztem ki az előző írásod alapján komolyabb hangvételű írást, szóval kellemeset csalódtam.

Olvass! ;)

Itt hagyom az Ébredések zenéjét, és ha még nem láttad a produkciót, bátorkodom ajánlani. :)))

Pacsi! ;)

https://www.youtube.com/watch?v=kEIqll_4Zmg

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

sze, 2018-11-07 03:53 Agaric

Agaric képe

Utazom, meg dolgozom, meg nem találom a fejem, azért nem válaszoltam okával. Nincs elhanyagolva a dolog, mihelyt utolérem magam kicsinyég, jövök és reagálok.
Köszönöm a segítséget, meg a türelmet is!

-----
"Just because you are an angel doesn't mean you have to be a fool." (Good Omens)

v, 2018-11-04 10:46 hamarjában

hamarjában képe

Á. ez kész!!!

"kérem, ez tejszínes-gombás csirkemell csigatésztával."

Megkockáztatom, hogy nem főzöl soha, sőt szerintem még főtt ételt sem láttál eddig :)

Ne mond, hogy direkt volt, mert nem hiszem el. Oké, hogy üzemi és kórházi konyhákon látott már csodát az ember, de az inkább az a fajta variáció, amikor mindenféle oda nem illő, megmaradt tésztákat is belekevernek a különféle kajákba. Láttam én már cérnametéltet is ilyen helyeken a gulyáslevesben, de talán még betűtésztát is :).

Ezt a fajtát, már mint a tejszínes-gombás csirkemellet sokféle tésztával lehet tálalni, mondjuk pennével, makaróni tésztával, könyökcsővel (mondjuk ezzel már annyira nem egy esztétikus kaja), stb. De csigatésztával véletlen sem, és elég drága kaja lenne.

A csigatészta kézzel készült (persze van már gépi is, de az meg sem közelíti az eredetit) alföldi eredetű, kimondottan húslevesbe, főleg tyúkhúslevesbe készült tésztafajta.

na ja (Obb)

v, 2018-11-04 14:32 Tim

Azon gondolkodtam, milyen nagy mázlijuk van az osztrákoknak, hogy még soha nem hallottak erről kulináris szentségtörésről, amire Obb felhívta a figyelmet. Különben kénytelenek lennének letagadni, hogy náluk tradicionálisan ilyen tésztával készítik ezt az ételt.
De hát közismert, hogy az osztrákok milyen elmaradott, civilizálatlan népség…

https://www.lidl.de/media/product/0/2/0/8/8/6/5/chef-select-premium-trad...

v, 2018-11-04 15:56 Bjursta

Bjursta képe

No most, hogy igy belehaladtunk a tésztafélék elemzésébe irodalmi sikon.

Kedves Tim, az általad mutatott képen látható tésztafél kevésbe csiga, semmint a fusilli nevezetü olasz tésztaipari termék - de tévedhetek a kellő perspektiva hiánya, és a tésztában, valamint a főzésben való járatlanságom okán, viszont mindenképpen hozzászólni vágytam a témához - ám formáját tekintve hasonlatos a csigához, több szinben kapható, most az öszi szinek dominálnak, mert ősz van. Az olasz tészta verhetetlen, csakúgy mint az Osztrák - amely lehet csiga - és az alföldi hires kézicsiga. Is. A mellékelt linken diavetitéssel is elérhetőek az egyes - meglehetösen változatos fomáju, színű - tészták. Ki ki kedvére valót is találhat és tálalhat.

http://receptvadasz.hu/olasz-tesztafajtak-bemutatasa-micsoda-melyik/

Ui. : Nekem nem igen zavaró a tejfölös csirkemell csigatésztával. Ha ilyet kellene keresnem, tudnám mit keressek.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-11-04 18:07 Bjursta

Bjursta képe

Téves.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-11-04 16:32 hamarjában

hamarjában képe

Gratulálok, Tim, sikerült összekeverned a csavartcsőtésztát a csigatésztával. Ne légy rá büszke. Páran idehaza eléggé zokon vennék.

na ja (Obb)

v, 2018-11-04 16:34 Tim

Valahogy majd csak feldolgozom ezt a traumát, amit ez a szörnyű tévedésem okozott. Habár nem lesz könnyű, mert belátom, hogy iszonyatosan nagy a különbség a két tésztafajta között, és utólag is megkövetek minden rastafari hívőt ezért a blaszfémiáért. Különösen annak fényében látszik megbocsáthatatlannak a tévedésem, mert valóban ezen az - első pillantásra lényegtelen, de mégis - oly fontos apróságon bukik el a fenti novella.
A tanulság: tésztafajtákról csakis pontosan érdemes írni, mert máskülönben könnyedén felkavarhatjuk az erre érzékeny olvasok lelki békéjét.

v, 2018-11-04 19:26 hamarjában

hamarjában képe

Elbagatelizálod, pedig egy ìrás nagymértékben áll vagy bukik az ilyen lényegtelennek tűnő dolokon. Szerény véleményem szerint, ha hülyeségeket ìrunk le tények helyett, az alapjában véve paffra ver bármilyen amúgy jónak mondható ìrást. De ezzel nem kell egyetérteni, és simán lehet szintetikust ìrni szinoptikus helyett, hisz az olvasó hülye, ha meg nem, akkor meg majd csak megemészt olyan téves infokat is, miszerint a dingó amerikában őshonos. De felesleges az írói felelősségről papolni a cinizmussal szemben.

na ja (Obb)

v, 2018-11-04 21:28 Tim

Upsz! Rastafari helyett Pastafarit akartam írni.
Na, EZ az elütés már tényleg nagy különbséget eredményez. ;)

h, 2018-11-05 13:47 Ovidius

Ovidius képe

Ras Tafari Haile Szelasszie néven Abesszinia (Etiópia) császára volt a XX. században...

 

 

 

 

----------------------------------

Minden szélmalom ellenfél!

sze, 2018-11-07 03:49 Agaric

Agaric képe

Ajvé!
Teljesen egyetértve a mondanivalónak mind a hungarikum- és kézművességtudatos, mind pedig a részletekben megbúvó ördögöt illető oldalával, azt szeretném csak mondani, hogy istenbizony sokszor ettem már mindenféle menzákon csigának aposztrofált csavartcsöveket és orsókat. Sőt, tulajdonképp gondot jelent visszaemlékezni egyetlen esetre is, amikor bármit "csavartcső-tésztával" adtak a papír szerint. Orsóval néha, de szerintem még itt is statisztikailag szignifikáns a csigatöbbség.

Valóban bótifuzillire gondoltam írás közben, úgyis mint "na otthon nem ezt adnék mellé, de menzán éppenpont", és úgyis, mint "na ez az egyik, amit állandóan lecsigáznak a gyökerek" tésztára. Olyan hóka, épp egy kicsit túlfőtt, és épp nemkicsit túl zsíros fajtára.

De teljesen lehet, hogy ütköztek a fejemben a képek, és végső soron tényleg nem a megfelelő állat jött elő...

-----
"Just because you are an angel doesn't mean you have to be a fool." (Good Omens)

v, 2018-11-04 21:13 polgarveronika

polgarveronika képe

Atyaég! Mennyi mesterszakács van köztünk, noha ez íróiskola...:) Sebaj, engem nem akasztott meg a csigatésztás menű, talán azért, mert gyorsan átsiklottam felette, és a tartalmi részre voltam kiváncsi. Azt viszont nemigen értettem. Pontosabban: értettem az írói szándékot, de a megvalósítással volt bajom.

Ha egy sztorit többféle narrációval akarunk bemutatni, akkor az legyen valóban többféle! Legyen más a stílus, a szóhasználat, a történetből más és más részletet emeljünk ki stb. Nem egyszerű.

Amúgy vissza a kajára:az ördög a részletekben rejtőzik.

Kipróbálom a csigatésztás variációt... :) És ha jó, akkor tényleg nem csak ez a baj ezzel a szöveggel.

Üdv:
V.

 

_______Tertium non datur ______