A kínzás

-   Elmondod végre?

-   Nem tehetem.

-   Akkor tovább folytatom, és egyre könyörtelenebb leszek.

-   Ne! Kérlek ne. Hagyd abba.

-  Tudod jól, hogy úgyse fogom abba hagyni, amíg meg nem kapom azt, amire vágyok. S nem csak ma meg holnap foglak kínozni, hanem ha kell, akkor az egész életeden át.

-   Ne csináld kérlek.

-   Akkor beszélj szépen. Meglátod, utána jobb lesz mindkettőnknek.

-   Csak neked lesz jobb. Én meg még nagyobb szarba kerülök miatta. Ezt akarod?

-   Tudod jól, hogy nem akarom, de nincs mit tenni. Én akkor is mondtam neked, hogy ne csináld, de hallgattál rám? Nem! Csak gondolkodás nélkül mentél a fejed után. S látod, mi lett a vége. Ezek után én a helyedben nem csodálkoznék azon, hogy itt vagyok és végzem a munkám.

-   Igen, hibáztam. Beismerem, hogy hülyeség volt, amit tettem. De nem lehetne, hogy elfeleltjük a dolgot? Biztos meg tudunk egyezni valamiben.

-   Egyezkedni, mint legutóbb? Az kizárt. Már akkor is hiba volt, hogy elfordultam és tovább engedtelek; de ezúttal nem teszem meg. Addig kínozlak, míg ki nem nyögöd végre azt, amire várok.

-   Ne tedd, kérlek!

-   Akkor gyerünk, mondd el! Rajta. Egyszer úgy is ki fog derülni. Viszont addig is ez a fájdalom csak rosszabb és rosszabb lesz. Így akarsz élni, megkínzottan? Vagy végre lesz vér a pucádban, és cselekedsz. Akkor már itt se vagyok és vége a gyötrelemnek.

-   Hagyj békén, kérlek.

-   Úgy se foglak, hisz én erre születtem. Ez a munkám és addig nem nyugszok, még be nem végzem.

-   Nem… nem tudom.

-   Csak mond, amit kell, és vége. Meglátod, jobb lesz utána. Végre fellélegezhetsz.

-   …

-   Mond el. Most!!!

 

Dávid felült az ágyában, majd elgyötört arcával a szobába érkező feleségére nézett. Mély levegőt vett, és megszólalt:

-   Drágám, el kell mondanom valamit…

A következő pillanatban a lelkiismeret kemény vasmarka felengedett a szorításából.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

k, 2012-11-27 21:47 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Részben "átverős írás", de jobbára csak a formájában, annyira nem hatalmas a poén, hogy komoly szívfájdalmam legyen miatta. Az "átverős írások" általában azok, mikor a végén kiderül, hogy csak egy pohár vízről volt szó, vagy csak egy álom volt. Itt azért a lelkiismert ugyan nem mondja ki, hogy én vagyok ez, sziasztok, de egyértelműbb. Kínzómesterrel így nem cseverészik az ember. :) Ettől még a megdöntése nem szerencsés, mintha hülyének néznéd szegény olvasót, hogy "hé, ember, EZ itt a poén, oké?". Éppen ezért szerintem kiveheted. (Mármint a kurziválást, a szót ne.)
Az "átverős írsok" egyik formája pont ilyen, mint ez a mű: nulla kommentár (vagy igen szikár), lineáris párbeszéd, kellően általános és félreérthető ahhoz, hogy valami más szituációt képzeljen bele az ember, de bagatell a megoldás. Az újszülöttnek minden vicc új elv értelmében mindig lesz, aki nevetni fog rajta, de aki egyszer is látott ilyet nem gondol mögé semmit, vagy eleve egy igen elcsépelt poénon gondolkodik. Így nekik ez inkább unalmas. Sajnos ez a tábor a nagyobb. Lehet ezt a módszert is alkalmazni, írni az ilyeneket, csak ennél tényleg bárki tud jobbat. Komolyan, te is. Egy harmadrangú fantasy "megy, kaszabol, megmenti, megkhm... megvigasztalja, kaszabol tovább" klisére alapozva is jobb. Oké, ez is kell, rövid, megmutathatod, hogy van ötleted, tudsz párbeszédet írni, van humorod is. Mindez szép és jó. Még publikáció utáni vágyad is van. Remek! Akkor kezdhetsz írni. Ez még nem az.
A nyelvtani részéhez is hozzászólnék (ha megengeded... ha nem, akkor is). Van pár vesszőhiba, ezek a trükkös vesszők kategória. Hagyjuk egészen addig, amíg nem szaporodnak fel iszonyat mértékben. Van egy "mond" a "mondd" helyett, elütés. (Fél oldalnál rövidebb művek esetében minden elütés késdöfés az olvasó számára, ezt vedd figyelembe!) Sok az és, de még több a lesz. Ez már zavaró, törekedj a változatosabb fogalmazásra. Hogy ne csak lehúzás legyen, azért elmondom, ez nem azt jelenti, hogy "oké, fiam, te sem tudsz írni, fogalmazz változatosan", hanem "ha írni szeretnél és nem csak a saját örömödre - ha igen, akkor nem lennél itt -, akkor fogalmazz változatosabban, mert az igazán élvezetes az olvasók számára". Vagyis remek, hogy már megy az egyfajta fogalmazási mód, ezt láthatóan kellően begyakoroltad, most jön a második szint. Ez üzenet mindenki másnak is. A kritika a következő szintre mutat rá, amit el kéne érni, de titokban örülünk, hogy nem a nulláról indul a szerző, hanem valamivel feljebb. Csak ezt nem mondjuk ki hangosan, mert akkor sokkal hosszabb lesz a kritika, mint a mű. Mint most is.

_____________________
Dr. Bloody Dora

p, 2012-11-30 16:23 Alvares

Alvares képe

Köszönöm a kritikát.
Igen, nekem is egyből feltűnt, hogy hosszabb lett a kritika, mint maga a mű. :) De ennek csak örülök, hisz a kritikából lehet csak igazán tanulni (főleg a negatívból). Ezért is regisztráltam be erre az oldalra, mert láttam, hogy itt tényleg őszintén, kíméletlenül mindenki megírja a véleményét. S tudom, hogy nekem erre van szükségem, ha fejlődni akarok.
Nyugodtan hozzá lehet szólni a nyelvtani részhez; s igazából el is várom, mert sok dolgot én magamtól biztos nem vennék észre. Pl.: hiába olvastam el többször a művem, amíg nem hívtad fel a figyelmem rá, nekem fel se tűnt a "lesz" szóismétlése (háromszor is egy bekezdésen belül). Pedig az tényleg szembetűnő és csúnya egy jelenség :)

Igyekszek majd változatosan fogalmazni a jövőben, és odafigyelni ezekre, a dolgokra.
Hogy tartalmilag tudok-e jobbat írni, az meg majd kiderül :) Remélem, hogy igen.