A régi és az új

Egy békés ember a város melletti erdő szélén, sátra előtt kuporogva írogat naplójába.

1.nap
Elmenekültem, visszavonultam, vissza kellett vonuljak egy időre, nem volt választásom. Elviselhetetlenné fokozódott a helyzet, teljes katasztrófa, nem lehetett megmaradni. Hát itt vagyok! Távol a probléma forrásától, ami nem más, mint maga az ember. Első estém és vacsorám itt kint a „vadonban”, ha lehet ezt így nevezni, kicsit fázom de, a tűz lobog. Nem is tudom... írjak bővebben a mai napról? Nem, nem fogok! Nem akarom lejegyezni, nincs szükségem az emlékére. Maradjon meg csak annyi, hogy nehéz volt, és még biztosan nehéz is lesz. Itt ülök egy tuskón, közben élvezem az ételt és a meleget ami lassacskán átjár.
Olyanokat érzek, amiket eddig még soha! Kiszolgáltatott vagyok és olyanokon töröm a fejem, hogy vajon mit fogok enni holnap? Hol fogok tábort verni? Honnan szerzek tiszta vizet? Tegnap még ez aligha volt kérdés. Egy szóval tudnám leírni: szenvedek. Szenvedek... nem is akárhogy! Korábbi szenvedéseim, bajaim e mellett eltörpülnek, semmik voltak...semmik.

2.nap
Minden olyan... élénk és intenzív, minden erősebb mint régen. Az érzések, a látvány, a hangok, az illatok, minden.
Például tegnap is fájt a lábam de, ma tényleg fáj, gyulladt, sebes és vérzik. Mégis furcsa módon most érzem igazán, hogy van lábam! Most érzem, hogy a lábam: él!

3.nap
Jaj! Mennyit szitkoztam azt az életet... de az volt maga a paradicsom, bizony! Csettintésre tiszta meleg víz, mindenhol étel, béke, bőség. De száműzettünk, nem volt elég soha semmi. Telhetetlenek vagyunk, azok. Már vissza nem térünk soha, eljátszottuk. Lehet nem bírom soká és meghalok, mind meghalunk.

?.nap
Azt mondják alkalmazkodunk az új helyzetekhez, problémákhoz. Ez a képesség nélkül nem lenne emberi faj, se másik. Jött az új helyzet, mi alkalmazkodunk de, a probléma gyökere mi magunk vagyunk. Úgy lehetne leírni talán, hogy saját szarunkba fürdünk. Konkrétan folyamatosan beszarunk egy szobába ahonnan nincs kijárat, hát mi lesz a vége? Van megoldás?

?.nap
Ma már komolyan foglalkoztat a kérdés, hogy vajon érdemes-e. Érdemes-e tovább kínoznom magam? Miért? Ez egy halálra ítélt világ! Nincs benne öröm aminek élni lehetne! Semmi! Hát akkor minek kínozzam saját magam? Vagy mégis van boldogság? Mások, úgy látszik meglelték a gyilkolásban és fosztogatásban.

?.nap
Nap égette gennyes, fekélyes sebekkel testemen, szomjazva vánszorgom, pár véres lepedőbe csomagolva. Még mindig csak azt kérdem, miért? Sose jövök rá, talán valami ősi szellem súgja fülembe, hogy menjek, menjek. Ember embert öl, hát nincs ennél viccesebb? Vicces! Mulatságos! Ölik egymást, mikor egymásra van szükségük. Embertelen? Nem! Nem, ez most olyan igazi emberes dolog!

?.nap
Visszalapozgattam...feltettem a kérdést, hogy van-e megoldás. És ennyi idő után rájöttem! Lehetne! Ha képesek lennénk a maradandó változásra. Nincs remény, nem változik az ember, soha nem is változott. Még mindig csak állatok vagyunk, a kultúra, a civilizált viselkedés csak egy önként felvett álarc volt, egy porcelán álarc! Nem volt itt semmi fejlődés!

?.nap
Milyen szépek, milyen nagy és boldog család! Örülnek az egyetlen dolognak mi jelen van mindenkiben ezen a világon! Ártatlan emberek kínzása! A gyilkolás és a fröcsögő vér öröme! Jaj, milyen boldogok...hogy játszanak azzal a kisgyerekkel! Sütögetnek, innen érezni az égett haj és a hús édes illatát.

?.nap
Ez itt az... az első oldal! Igen, az első újra! Haha, kedves naplóm! Nem tudom hol van a többi oldal. Megettem? Vagy a seggemet töröltem ki velük? Nem számít, ennyit ér az egész.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2016-01-30 01:10 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Ilyen irreális helyzet (naplót ír békésen, miközben nincs semmije és azt sem tudja, mit hoz a holnap, hogy fog megélni, plusz írni sem akar igazából, nincs miért) után nem tudom, mit vártam. Fura.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2016-01-30 06:11 Dana

Dana képe

Üdv nálunk!
Ez a mondat tetszik: "Sütögetnek, innen érezni az égett haj, és a hús édes illatát.", bár szerintem nem kell vessző az és elé. A megjegyzésem csak annyi, hogy ha "édes"-nek érzi a hús illatát, akkor maga is éhezik rá. Talán inkább az édeskés lenne a helyes szó ide.
A többi rész nekem ellentmondásos, esetleg ha jobban kifejtetted volna, célratörőbben (nem feltétlenül hosszabban), akkor összeállna. Volna benne lehetőség, érdemes lenne.
Néhány hiba az elejéről:
távol --> Távol
ami nem más mint --> ami nem más, mint
kicsit fázom de, a tűz --> kicsit fázom, de a tűz
meleget ami lassacskán átjár --> meleget, ami lassacskán átjár
Kiszolgáltatott vagyok és --> Kiszolgáltatott vagyok, és
minden erősebb mint régen --> minden erősebb, mint régen

Érdemes lenne dolgoznod a központozáson.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-01-30 08:01 Clarence

Clarence képe

Köszönöm a javítási javaslatot és persze azt, hogy elolvastátok. :)

"ha édes-nek érzi a hús illatát, akkor maga is éhezik rá" szerintem nem feltétlenül. Annó nekem még tűzoltók mesélték, hogy az égett emberhús illata "édes" (nem hiszem, hogy akartak volna enni belőlük)

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Mondta Clarence, majd meghalt... ja nem, ő ilyen.

szo, 2016-01-30 08:03 Dana

Dana képe

Ebbe bele sem akarok gondolni! :-)

Lehet, a rothadó hús az édeskés, és tényleg hülyeséget írtam. :-/

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-01-30 10:19 Howel

Howel képe

Szia!

"teljes katasztrófa" - közéjük egy volt kellene, azt hiszem
"Első estém és vacsorám itt kint a „vadonban”, ha lehet ezt így nevezni," - itt véget ér a mondat.
"kicsit fázom de, a tűz lobog" - ez már új mondat. ebben a de nem jó. Fázol, pedig a tűz lobog. Noha. De nem de :D
"Itt ülök egy tuskón, közben élvezem az ételt és a meleget ami lassacskán átjár." - oké, itt pedig leírhattad volna (reagálva az előzőre), hogy lassacskán mégis érzed, ahogy átjár a meleg, remegő kezed és légzésed megnyugszik. vagy valami ilyesmi
"Kiszolgáltatott vagyok és olyanokon töröm a fejem," - és elé vessző
"minden erősebb mint régen" - mint elé vessző
"Például tegnap is fájt a lábam de, ma tényleg fáj," - nem jó. ma jobban, elviselhetetlen módon. Valami olyan kell ide, ami kifejezi (a tényleg helyett) a fájdalomérzet növekedését.
"Most érzem, hogy a lábam: él" - ez ijesztő, emellett a kettőspont miatt töredezett is. Most érzem igazán, hogy él a lábam! (inkább van lábam, nem él :D)
" Mégis furcsa módon " - mégis, furcsa módon
"Csettintésre tiszta meleg víz" - tiszta, meleg víz
"Már vissza nem térünk soha, eljátszottuk" - Már nem térhetünk vissza soha, eljátszottuk az esélyünket.
"Lehet nem bírom soká " -Lehet, nem bírom soká
"Azt mondják alkalmazkodunk " - azt mondják,
"Ez a képesség nélkül " - E képesség
"se másik" - sem másik - nem is kell ez ide.
"de," - a vessző a de elé kerül
"szarunkba fürdünk" - ban. szarunkban - igazad lehet :D
"beszarunk egy szobába ahonnan " - beszarunk egy szobába, ahonnan
"Nincs benne öröm aminek " - aminek elé vessző
"Mások, úgy látszik meglelték " - Mások, úgy látszik, meglelték
"boldogok...hogy" - kell egy szóköz a hármaspont után

Húh, remélem (tudni vélem), hogy nincs igazad.

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

szo, 2016-01-30 12:16 Koda

Koda képe

Jaj! becsüld meg az ilyet, én nem tettem! :D

---

szo, 2016-01-30 12:14 Clarence

Clarence képe

Köszönöm! Sosem volt erősségem a helyesírás! Szerencsére tanulható dolog. Neked hála ( és Danának) ma is tanultam valamit. :)

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Mondta Clarence, majd meghalt... ja nem, ő ilyen.

szo, 2016-01-30 12:30 Howel

Howel képe

Rá fogsz érezni. :D

______________________

"Violence is the last refuge of the incompetent."

"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."

v, 2016-01-31 09:16 Roah

Roah képe

Könnyű dolgom van, jókora segítséget kaptál már. :))) Klasszik olvasóként jöttem. :)))

1.) Önkéntes száműzetés?

Hm - érdekes elképzelés. Mennyivel másabb dolgokon töri az ember a fejét, ha megváltozik a környezete. Tudod, mit bírok az emberben? Sok egyéb mellett azt, hogy zseniálisan alkalmazkodik a helyzethez, helyhez. Irtó rövid idő alatt megszokhat bármit.

2.) A magány mit hozhat ki egy emberből?

Ha az ember valamit elveszít, teszem azt magányos lesz, kapásból felerősödhetnek az érzékszervei, több dolgot felismer, észlel - főleg saját magán.

3.)

Hát igen...

Hogy is mondta Apu? "Aki nem járta meg a poklot, az talán sosem ismeri fel a mennyországot?
Furcsa ez: az ember akkor fogja fel, milye(n)-is-volt, amikor az már nincs is neki. Az űr méretére csodálkozik rá a legjobban. És ami legkülönösebb számomra, az az, hogy ez a felismerés mindig fájdalmat okoz, olyasminek látom ezt, mint a fantomvégtag fájdalmát.

"?.nap
Azt mondják alkalmazkodunk az új helyzetekhez, problémákhoz. Ez a képesség nélkül nem lenne emberi faj, se másik. Jött az új helyzet, mi alkalmazkodunk de, a probléma gyökere mi magunk vagyunk. Úgy lehetne leírni talán, hogy saját szarunkba fürdünk. Konkrétan folyamatosan beszarunk egy szobába ahonnan nincs kijárat, hát mi lesz a vége? Van megoldás?"

Szerintem ez csúnya megfogalmazás. Azt hiszem, értem a szándékodat, és a benyomásom szubjektív, de szerettem volna jelezni feléd, hogy a tré szavak használata még szerintem önmagukban kevesek ahhoz, hogy a kellő hatást érjék el.
Másként. :)))

"?.nap
Ma már komolyan foglalkoztat a kérdés, hogy vajon érdemes-e. Érdemes-e tovább kínoznom magam? Miért? Ez egy halálra ítélt világ! Nincs benne öröm aminek élni lehetne! Semmi! Hát akkor minek kínozzam saját magam? Vagy mégis van boldogság? Mások, úgy látszik meglelték a gyilkolásban és fosztogatásban."

Ez nekem furcsa, ez a "Vagy mégis van boldogság? Mások, úgy látszik meglelték a gyilkolásban és fosztogatásban."

Ezt miből gondolja a narráció? Azt írod, "látszik". Honnan látszik? Mi utal erre?

A végére nagyon bepörgött a mesélőd, kicsit zagyvának is hatott rám, fura.

A tagolás jól sikerült szerintem, laza, szellős, a fogalmazásodba sem tört bele a szemem, a történet eleje egész elgondolkodtatott, a novella lezárásba meg idővel beleérezhetsz vagy megtanulhatod.
Jöhet a következő! :)))

Egy ilyet itt hagyok - üdvözlet a Karcolaton! :))

https://www.youtube.com/watch?v=7nqcL0mjMjw

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2016-01-31 10:30 Clarence

Clarence képe

Köszönöm, hogy ennyit foglalkoztál vele. :)

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Mondta Clarence, majd meghalt... ja nem, ő ilyen.