Agyak kertésze

Lócitrom orrfacsaró szagát fújta felém a csípős, márciusi szél, a talpam alatt pedig finoman süppedt a kastélypark sáros földje. Az istállóból káromkodások hangzottak fel minduntalan, a lovász talán épp híg fosáson kapta rajta a lord lovát. Én erre csak rántottam egyet a vállamon, és mentem tovább, nem törődtem vele. Mondhatjuk, szartam rá.
Én voltam a kertész, a lordnak dolgoztam, mint mindnyájan itt a kastélynál. Sötét elméjű, kifordított gondolkodású úr volt ő, egy megtestesült, valódi Frankenstein. Nem lepődtem volna meg azon sem, ha egy csillagtalan, fagyos éjjelen életre kelti a saját szörnyét. Persze egy ilyen embernek a szívében lakik a szörny, elég azt megszólítania, és máris képes káoszba taszítani a világot.
Az a bűzös reggel sem volt más, mint egy éve az összes többi. Elhaladtam a sövények között, érdes, bőrkeményedéses ujjaimmal végigsimítottam a hajnali esőtől nedves leveleken, majd megálltam az üvegház előtt. Nadrágzsebembe mélyen belenyúltam, előhúztam belőle a régi, megviselt kulcsot, és a kovácsoltvas vázú üvegház zárjába dugtam. Ahogy elfordítottam benne, a zár úgy nyikorgott, mintha kegyelemért fohászkodna.
Mint minden reggelen, ezúttal is úsztam az izzadságban, mihelyst kinyitottam a kaput. Meglehet, emberi dolog így rettegni egy olyan különös feladattól, ami az én osztályrészem lett, azonban egy teljes éve elkínzottan élni egyáltalán nem természetes. Hiszen valahányszor beléptem az üvegházba, félelmetesen groteszk látvány fogadott, és úgy fojtogatott, hogy alig kaptam tőle levegőt. A fejemben sikolyok harsogtak, a szemem megtelt a feldolgozhatatlan képekkel, a lábam pedig menekülésre késztetve reszketett.
Odabent növények helyett emberi agyak sorakoztak cserepekben, és nekem az volt a feladatom, hogy a lord különleges tartósítószerével öntözgessem őket. Munkám végeztével ez a sárga lé úgy csillogott az agyakon, mint valamiféle juharszirupos öntet egy szelet süteményen.
A lordot sosem kérdeztük a munkájáról, sosem kérdeztük az agyakról. Azonban volt egy pletyka, amit a lovász terjesztett, ami meggátolt abban, hogy fellázadjak. A pletykát gyakorta felidéztem, ha épp rettegtem, mert így szólt: „Minden agy egy ellenségé, minden agy egy ellenszegülőé. Mindenki megbűnhődik, aki a lordnak nem tetszik.”
Így hát tettem a dolgom, öntöztem az agyakat, és nem szóltam egy szót sem.

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2018-03-24 19:00 Dana

Dana képe

Benyomások következnek.

Ahogy olvasom a sorokat, nagyjából látom, amit mutatni akarsz, de néha túlírod, néha nem teljesen jó kifejezéseket használsz -- ezzel viszont megakasztasz az olvasásban, mint amikor akad a CD-lemez a lejátszóban: meg kell állnom, hogy megemésszem az adott részt, és átgondoljam, hogyan lehetett volna másképp, gördülékenyebben.

Néhány példa:
finoman süppedt --> Felesleges a finoman, a süppedés magában hordozza az utalást arra, hogy nem tökig süllyedsz a sárba minden lépésnél.
a kastélypark ázott talaja --> Felesleges a kastélypark, a talaj helyett pedig inkább a föld szót fogalmaznám a mondatba.
Az istállóból mogorva káromkodások hangzottak fel minduntalan... --> Az istállóban valaki folyamatosan káromkodott -- minden bizonnyal a lovász(fiú) kapta híg fosáson Lord Seggfej lovát. --> Rosszul hangzik a káromkodás így, többes számban, illetve mivel abszolút nincs szerepe, jellemezned is felesleges azt, aki káromkodik. Ha utána utalnál rá, miért fontos, hogy ő örökkön izgága, esetleg...
Nekem erre csak rándult egyet a vállam --> A rándulás akaratlan. Mivel kerek-perec leírtad, hogy szarsz rá, inkább rántsd meg, ne pedig ránduljon.

...és mentem is tovább, nem törődtem vele. Mondhatjuk, szartam rá. --> A vállrándítás, a továbbmenetel, a nemtörődés és a rászarás mind ugyanazt fejezi ki. Megtrimmelheted.

itt a kastélynál. --> Innen hiányzik egy vessző: itt, a kastélynál.

"kormos, fagyos éjjelen" --> Milyen az a kormos éjjel? Füstszagú?

"nincs szüksége bizarr kísérletekre." --> Ezt vedd ki, fogalmazd át, hiszen később pont arról írsz: kísérletezik bizony...

Az a lószarszagú reggel sem volt más, mint a többi. --> Miért "az"? "Most" mesélsz.

Nadrágzsebembe mélyen belenyúltam, előhúztam belőle a kulcscsomót --> Nadrágzsebem mélyéről előhúztam...
(Bár teszem hozzá, nem látok sok logikát abban, hogy kulcsra van zárva az üvegház: az üveg átlátszó, az üveg betörhető.)

...és az üvegház kovácsoltvas vázával megegyező színű hatalmas kulcsot az öreg zárba dugtam. --> Ha kötelező karakterszámért írsz ilyen tagmondatot, akkor kérlek, inkább valami mást írj, amivel valóban információt adsz a történethez. Ennek itt sem jelentősége, sem túl sok értelme nincsen. Vessző is hiányzik belőle: megegyező színű,
hatalmas... (Ráadásul kulcscsomót húztál elő a zsebedből, amin vagy van egy baromi nagy kulcs -- ami hogyan fért el a zsebedben? --, vagy elfelejtetted írás közben, hogy eddig kulcscsomóról beszéltél, most pedig kulcsra váltottál.)

Ahogy elfordítottam benne, a zár rég halott emberek fájdalmas hangjaival sóhajtott. --> Nyikorog. Nem sóhajt. A halott emberek főleg nem sóhajtanak fájdalmasan. Akarsz adni egy hangulatot -- ami jó --, csak éppen nem jó képeket használsz. A kulcs panaszos nyikorgással fordult el a zárban.

...rendellenesen működtek a verejtékmirigyeim, úsztam az izzadtságban --> Kétszer írod ugyanazt megint, ráadásul a "rendellenesen működtek a verejtékmirigyeim" kifejezésnél az enyémek is rendellenesen kezdtek működni. Szépen megírt, gördülékeny, gótikus hangulatot teremtő írásba nem teszünk olyan kifejezést, hogy "rendellenesen működtek a verejtékmirigyeim". Odacsapsz a hangulatnak, érted?

...minden egészséges embert imigyen töltene el a rettegés és idegesség, ha a helyemben találták volna magukat --> A mellékmondat állítmányát rosszul egyeztetted.

...és újra meg újra beleégett a retinámba, belekúszott a fejembe, csikargatta rettegő elmém. --> Ismétlés a tudás anyja, de ez itt megint felesleges. Ha hangulatot akarsz fokozni, ne azzal tedd, hogy három-ötször leírod ugyanazt, csak másképp. A szókincsed jó, de azt villantsd meg másképp. Egy rövid, tömör, odab*szós félmondattal sokkal többet elérsz, mintha ismételgeted ugyanazt, amit egyszer már leírtál, csak más szavakkal. Engem elveszítesz közben. Azt érzem, hogy bizonytalan vagy. Azt érzem, hogy feszültséget akarsz teremteni, de közben bizonytalan vagy, mert nem csapod a képembe, amit látsz, hanem leveszel még egy szemkötőt és még egyet és még egyet... A végén meg én fogok legyinteni, hogy nem is érdekel...

Még néhány tanács: ne hívd a lordot gúnyneveken, rontasz az összhatáson. Úgy tűnik, mintha az embered nem félne, pedig pont azt akarod kifejezni, hogy fél.

Sátánista Nekrofilok Alapítványának elnöke --> Tök felesleges, semmi szükség erre az infóra. Mikor elolvastam, inkább csak nevettem, mert egy kicsit ijesztő szituációban elkezdtél magyarázni, amivel el is vetted az ijesztőség élét. Van jelentősége, hogy a lord kinek a mije? Nincs. Az embered kussol, teszi a dolgát, mert... az elődöd agya a hetedik volt a bal szélen, ő pofázott, és így végezte. Adjál hozzá valami pluszt...

A nekrofil egyébként az, aki a hullákkal szexel. Nem akarom, hogy kifejtsd, ha szándékos volt, hogy az alapítványt így nevezted el -- de biztos, hogy így akartad elnevezni?

Lehetett volna jó is. Ha kicsit dolgozol rajta, még lehet is.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2018-03-24 20:20 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Hajaj. Nem kellett volna így feltennem, az biztos. Nem is tudom, milyen megfontolásból csináltam ezt. :D Egy könyvtárban dolgozom, ahol van egy költői játékunk, amiben 9 meghatározott szó felhasználásával kell verseket alkotnunk. Tőlem viszont kértek egy prózát is. Hát... ez lett az eredménye. Valószínűleg túlságosan is azokra a szavakra koncentráltam, így elhanyagoltam a szöveget. Mondjuk ezt észre kellett volna vennem, mielőtt kirakom ide. Szóval sajnálom, ennél minőségibb cuccal kellett volna újra felbukkannom itt. (Nem mintha ezelőtt valaha is írtam volna jót.)

szo, 2018-03-24 20:32 Dana

Dana képe

Figyu, butaság, amit írsz! Pár apróság, és egy hangulatos kis sztori lenne belőle, de tényleg. Ha nem éppen írói válságban -- félkész novellák romjain -- ülnék, meg is mutatnám, hogyan hozhatnád egy fokkal feljebb. Nehogy feladd nekem! :-)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-03-25 08:41 Bjursta

Bjursta képe

Megkérdezhetem mik voltak a szavak? Kedvelem az ilyesmi feladatokat.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-03-25 09:46 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Persze, ezek voltak azok a szavak:
1. mirigy
2. izgága
3. úszik
4. alapítvány
5. kifordít
6. öntet
7. mogorva
8. üvegház
9. rándul

v, 2018-03-25 09:50 Dana

Dana képe

Számomra ez sok mindent megmagyarázott. :-D Ettől függetlenül, az írás érdekében, szerintem javítgasd a hibákat.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-03-25 10:47 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Átírtam, olvassátok el újra! Azt hiszem, most már nem olyan ganaj.

h, 2018-03-26 16:56 Suana

Segített az átírás. :)

A költői képeket nem használod "szarul". Számomra például teljesen logikus, hogy hogyan társul a bűnhődés a nemtetszéssel.
És képzeld, tegnap egy olyan pénzérme került a kezembe, amit csak a mérete alapján tudtam azonosítani. És mikor egy hanyag mozdulattal a szemétbe dobtam, tudtam, hogy egy 1 centes volt. Csak eléggé megviselte az élet. Felismerhetetlenségig eltorzult a képe szegénynek.

Fel ne add! :)

Üdv: Sz

sze, 2018-04-04 16:28 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Köszi szépen! :) A keserű hangvételű reakcióim ellenére azért nem okozott bennem egyetlen kritika sem lelki törést. :D Korábban ennél sokkal többet is kaptam, és előbb-utóbb mindig hasznomra váltak valamilyen formában. Hát, most is ez lesz.

szo, 2018-03-24 20:12 Roah

Roah képe

Tudod, van Itáliában, Veronához közeli Gardi tónál (Lago di Garda mentén) van egy legendás, hiperbrutál vidámpark, a Gardaland - ott aztán lehet raptorkodni, szó szerint a Raptoron. Lövésem nem volt róla, mi is az Raptor, mit is rejt.
Pont mint most a sztori címénél. Rég jártál a Karcon, viktoriánusban és indiánosban, farkasokban utaztál, na, gondoltam, hát ez mi a raptor lesz, ráadásul egypercesben...?

Nem sok jót tudok mondani, sajnos. Nekem túltolt, alfától omegáig, talán a címe miatt lett ilyen, mintha annak gondolata lett volna meg elsőként, nem tudom.
Nekem sajnos nem működött a gótika sem, mert attól, hogy lordozik egy írás, még nem éri el azt a hatást, nekem nem lesz De Sade márki, inkább valami eltrutymozótt izé.
Deviancia. Inkább.

"...kastélypark ázott talaja."

Saras? Valami sár? A sár lágyabb, még hangzásra is, nem?

"Az istállóból mogorva káromkodások hangzottak fel minduntalan..."

Szerintem nem kell a 'mogorva'.

Biztosan kapsz még tanácsokat a többiektől, Dana szerintem tök jókat javasolt.

Nekem nem tetszett, ne haragudj.
De örülök neked, tényleg rég láttam tőled novit fent. :)))

És itt a zorall Raptor a végére. ;)
Vidámpark - agyatlanoknak. :D

https://www.youtube.com/watch?v=tCVkvFediMM

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-03-24 20:23 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Szia! :) Örülök, hogy örülsz, én viszont eléggé szégyellem magam. A fenti kritikára írt válaszban már megfogalmaztam, mi történt, de amúgy nincs mentségem. Ide versenyképes novellával kéne jönnöm, nem egy ilyen hülyeséggel.

szo, 2018-03-24 20:31 Roah

Roah képe

Mer'mér' ne csusszanhatna be egy ilyen? ;)

Lehet, hogy valakinek bejön, várjá' még, tudod, hogy a Karcon bírják a népek az ilyeneket, szóval ne vedd még kápénak, mert mit lehet tudni, hé.

Az a farkasos sztori egész jó volt - amúgy gondoltam, hogy valami hiba lehet a Matrixban, viszont én a címet tettem felelőssé a szöveg miatt, de ahogyan látom és mondod, a szavak nagy része adott volt, azok tehetnek az egészről, nem csak a címe.
Így már világos. (Nem értettem ezt a váltást nálad, de így már igen.)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2018-03-24 21:43 Suana

Szia!
Remélem, már nem üldögélsz a szégyenpadon!
Jó történet. Olvasás közben láttam is a "díszletet". Ha rábeszéled a kertészt, hogy alaposan gyomlálja ki a novelládat, akkor biztosan kiszedi belőle azokat a "gyomokat", amelyeket nem fontos látni.
Legfeljebb félperces lesz belőle. :)
Részemről ennyi.

Ja, és ha még mindig a padon ülnél, ... emelkedj ...

Üdv: Sz

szo, 2018-03-24 23:03 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Nekem mindenen többet kell dolgoznom, mint az igazán tehetségeseknek. Szerintem sokkal többet. És még akkor sem garantált, hogy jó lesz. Régóta csinálom ezt, gondolom, úgysem fogom abbahagyni... Mondjuk egy ilyen kis vacak egyperces elrontása nem is kéne, hogy sokat nyomjon a latban.

v, 2018-03-25 00:36 Dana

Dana képe

Ellenben az, hogyan javítod ki, a kapott javaslatok alapján, az számít, ugyanis a gyakorlás, a tökéletesítés az, ami révén legközelebb egy lépéssel közelebb leszel a jól megírthoz.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-03-25 09:11 Roah

Roah képe

De hát egy kismiújság az egész, ha? :))) Ha monoklid lenne ettől, tudod, félpanda-szem, mondanám, hogy tök jól áll, és ez lesz a divat a Karcon. ;)
Na jó, azt nem mondhatom, hogy vegyél be rá C vitamint, és azt sem, hogyha mondjuk nyolcvan kilós vagy, akkor javasolnék fekve nyomást, nyolcvan kilóval, szériázva, pihikkel, esetleg hirtelen felindulásból egyél meg legalább két almát, egyebek.

Azt viszont mondhatom, hogy ez nem a világ vége, mindenkinek (!) sokat kell dolgozni, és akkor mi van? Semmi. Esetedben inkább a tanúságra figyelnék, ami micsoda? :))) Kiskudarc-nemkudarc, több türelem, több várakozás, és még mindig nincs egyébként sem veszve semmi, még jöhet olvasó is, akinek bejön az abszurditása, szürrealista filing, képvilág, de ha te is azt érzed, hogy nem sikerült, akkor legközelebb várj vele, tudod, a beküldéssel, hagyj időt magadnak arra, hogy eltávolodj az írástól, meg a szokásos ilyesféle dolgok. És ott van az is, amit Dana mond: javítsd. :)))

Sokkal nagyobb volumenu munkáid vannak/voltak, nehogymá' egy ötsoros üssön ki, nemdráma, nemtragédia, ami saját bevallásod szerint adott szavakból épült fel, ergo nem vihetett el minden energiát és időt, nem?

Egy ilyen? ;)

https://www.youtube.com/watch?v=9Ht5RZpzPqw

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2018-03-25 09:54 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Nyilván. Én ezt nagyon jól tudom, volt szerencsém egy egész regényen együtt dolgozni egy profi szerkesztővel. Sőt, kettőn, csak a második már nem jelenhetett meg az első anyagi (és gyanítom, kritikai) sikertelensége miatt. Nyugodtan utánanézhetsz, Becky Apple és az újjászületők a címe, és Artair McKnight álnéven írtam. (A régi szép időkben itt is azon a néven publikáltam. Nem is keveset.) Kifejezetten tanulságos volt, de azt még akkor sem tanultam meg, hogy valószínűleg nekem nem 1-2 év plusz gyakorlásra lesz szükségem, hanem legalább 10-re, hogy valami minimálisan értékeset hozzak össze. Vagy ki tudja.

v, 2018-03-25 09:56 Dana

Dana képe

Olvasni kell, írni, nem feladni. :-D

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-03-25 10:08 Roah

Roah képe

Emlékszem.

Dzsekiben vagyok, csak azért rongyoltam a géphez, hogy kikapcsoljam, annyira kell sietnem...

Emlékszem az avatárodra, mondtam neked tegnap is, emlékszem a nevedre, a zöldes színére, emlékszem az irodalmi világodra, emlékszem a Szemüveges lelki társam novelládra is, az emlékezőkém...hagyjuk is, fogalmazzunk úgy, hogy brutálisan működik a memóriám, ha kell, ha nem.

Emlékszem a regényedre, arra is, ami megjelent, és arra is, amin akkoriban a dolgoztál, sőt, emlékszem a kettő közötti avatárképedre, erre a névre, a mostanira, és a képre is, az előzőre, ergo ez a harmadik, a jelenlegi, emlékszem arra, hogy említetted anno, hogy a regény nem kapott túl jó kritikát, és ilyesmik.

De ez most szerintem más - egyébiránt, mindenhez kell gyakorlás és munka, mindenhez. Valamihez több idő kell, valamihez kevesebb - de hát miről is szól ez az egész? Tanulásról, semmi másról.
Mindenkinek kell tanulnia, csak épp mindenkinek mást, más okból, de mennyiség nagyjából ugyanaz - és nem, nem dicséri meg senkit a halat azért, ha úszik, nem jár érte oklevél, meg kitüntetés, egyebek.

De akárhogyan is van, csak gyarapodsz tőle, nem elvesz, hanem hozzád-tesz, hozzád-tehet, és komolyan mondtam, szerintem nem merültél le ettől az ötsorostól, kapd össze magad, és javítsd Dana munkája nyomán, meg közben lehet, hogy neked is beugrik egy csomó minden, hát vágod, evés közben jön meg az étvágy, mondják, szóval érted. :)))

Szóval emlékszem.

De most tényleg rohannom kell! :)))) Addig is maradj állva, és csapassad a javítást - hm? :)))

Pacsi! ;)

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

v, 2018-03-25 10:51 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Váó, szuper! Tényleg jó memóriád van. Nekem is jól jönne, mert amúgy eléggé szelektív. Sajnos kaptam már meg exbarátnőktől meg más csajoktól, hogy elfelejtek bizonyos FONTOS dolgokat. Na de ez már off-topic.

Az egypercest kijavítottam, remélem, így nagyjából rendben van.

v, 2018-03-25 09:15 Bjursta

Bjursta képe

Szerintem az egyperces nem könnyü műfaj.

"Segítsetek a géppuskásnak!"

v, 2018-03-25 09:57 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Szerintem sem. Megfelelően tagolni, esetleg csattanóval zárni (ami tényleg csattan), abban a pici szövegben mondani valamit, aminek van értelme, hááát, egyik sem annyira egyszerű feladat.

v, 2018-03-25 09:58 Dana

Dana képe

...de ha észrevetted, nem is a műfaj kiválasztásába "kötöttem bele", hanem fogalmazásmódba, kifejezések használatába.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-03-25 11:07 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Igen, tudom, ezt nem is magyarázkodásnak szántam, de tényleg nem tartom könnyűnek az egyperces-írást.

(szerk.: Ja, bocs, most vettem észre, hogy nem is nekem írtad a fentit. Úgy látszik, már a Karcolat kommentrendszerére sem emlékszem.)

v, 2018-03-25 11:17 Dana

Dana képe

Tessék gyakrabban jönni. :-)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-03-25 10:49 Dana

Dana képe

Maradt egy-két nyakatekert kifejezés, de jobb szerintem.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-03-25 10:55 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Köszi. Az a k*rva nyakatekertség nálam már-már attribútum.

v, 2018-03-25 11:16 Dana

Dana képe

Azért nézd meg, amikre külön felhívtam a figyelmed. Persze hidd el, én sem tudok szebben vagy jobban írni Nálad -- ezek inkább olvasóként szúrják a szemem. Ha nem tetszik az én javaslatom, ízlelgesd akkor is magát a hibásnak ítélt kifejezést, és próbáld a saját szavaiddal, jobban visszaadni!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

sze, 2018-04-04 16:31 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

A hozzászólásod alapján írtam át, de van, amit nem (vagy nem úgy) változtattam meg. Mindenesetre nagy segítség voltál. :)

v, 2018-03-25 13:59 Tim

IzzadTságban aligha lehet úszni, mivel az egy állapot. Amire te gondolsz az az izzadság (veríték). Igaz, hogy klisé, de annak legalább van értelme.
Jó, hogy felsoroltad a meghatározott szavakat, mert különben azt hittem volna, az ürülék szinonimáit kellett beleszőnöd. Ezek szerint azt fakultatív tetted hozzá.
Gratulálok(?) :/

v, 2018-03-25 14:07 Dana

Dana képe

Jaj, ezt nem szúrtam ki. Köszi, Tim!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

v, 2018-03-25 14:50 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Oh, szarkazmus.
Átírtam, az az izzadtság valami önkéntelen elírás volt. Tudom a különbséget.

v, 2018-03-25 15:35 Tim

Mitől lesz megviselt egy kulcs?
Hallottál-e valaha nyikorgó fohászkodást?
Tudod-e mit jelent pontosan a groteszk szó? És ha igen, akkor miért tetted elé a „félelmetes” jelzőt?
Hogyan kell elképzelni a harsogó sikolyt?
Milyen a menekülésre késztetve remegő láb?
Ismered-e a „bűnhődés” szó jelentését? És ha igen, akkor ezt hogyan sikerült összekapcsolni a tetszés fogalmával?

h, 2018-03-26 14:30 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

„Minden agy egy ellenségé, minden agy egy ellenszegülőé. Mindenki megbűnhődik, aki a lordnak nem tetszik.”
Ezt úgy értettem, hogy bűnös az, aki olyat tesz, ami nem tetszik a lordnak, és ezért ennek a bűnösnek bűnhődnie kell.

A többi költői kép (igen, prózában, de szerintem az).
Ettől függetlenül lehet, hogy szarul csinálom, de költői eszközökhöz olyan menő írók is folyamodnak, mint például Murakami Haruki. (Fordítói - különösen Nagy Anita - ezeket nagyon jól át is ültetik a magyar fordításba.) Persze nyilván nem vagyok olyan király, mint Murakami, ez csak afféle szerény próbálkozás. Ha hagyjam inkább abba, akkor azt mondd meg, mert megfontolom!

Ismétlem, tisztában vagyok az általam használt szavak jelentésével, csak megpróbálom őket másképp, átvitt értelemben, költői képekként használni. (Az izzadtság viszont elírás volt.) Nehéz lesz kiölnöm az írásaimból, de ha muszáj, akkor muszáj.

h, 2018-03-26 19:42 Roah

Roah képe

Hát, nem nagyon szoktam errefelé keresztnevezni, keresztnéven szólítani felhasználót, és félre ne érts, vannak itt barátnőim, barátaim, spanok, még egy bátyám is van fent - rossz neveltetés, züllött Karc talik, meg az évek :D -, de az más, meg maga az írás, ugye, az Szent Irodalom (nekem Szent), szóval izé...

Figyelj, Balázs!

Nem gondolnám hobbiszintűnek az írással kapcsolatos munkádat, a kiadott regényed, és a többi, illetve az ezeket megelőző tények miatt sem.

Mi lenne, ha lazítanál ezen, érted, hogy könnyedebben veszed magát a tevékenységet, hogy hobbiként, kötetlen kikapcsolódásként tekintenél erre, szórakozásként, és nem valami olyasfélére, ahol/amiben rágörcsölsz, ahol megfelelni szeretnél (érzésem szerint elsősorban önmagadnak), ahol belefeszülsz (ez okozhat ám sok hibázást nálad, ebből egy is elég ahhoz, hogy tévedj, elírj, és a reakciódhoz is ennek van köze, szerintem) ahol nem örömet okoz a folyamat, hanem idegeskedést, keserűséget.

Hm? :)))

Jó az, ha valaki hivatásként tekint erre, és még jobb, ha tökéletesíteni, fejleszteni szeretné - de szerintem csak amíg örömét leli benne, és nem csak bánkódik, csalódik.

Érted, hova szeretnék kilyukadni? :)))

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

h, 2018-03-26 20:21 Kiss Balázs

Kiss Balázs képe

Igen, értem. :) (A keresztnevem szólíts máskor is nyugodtan, kérlek! :D)
Szeretek írni, de néha igenis frusztrál, mert úgy érzem borzasztóan lassan haladok, vagy talán nem is haladok semerre. Bizonytalan az egész. De úgyis csinálni fogom, eddig még nem adtam fel. A kritikát mindig is nehezen bírtam, de sosem felejtettem el őket, figyeltem rájuk, és segítségükkel tanultam. (Vagy lehet, hogy annyira sokat mégsem tanultam, csak azt hittem, hogy tanultam.)
Majd folytatom tovább a dolgot... :)