Új év

Az utcák igazi csatatérré változtak szilveszterkor. A sétáló utcában mindenhol törött üvegek, poharak, és még egy két fagyos vérfolt is piroslik a térköveken, a kilőtt tűzijátékhalmok mellett. Már pár órája átléptünk az újévbe, és egészen lecsendesedett az ünneplő nép, arra egy kijózanodott ember hazafele igyekszik a dermesztően fagyos utcákon. Zsebre-tett kézzel, sapkában lehajtott fejjel. Ez az ember, úgy elmerült gondolataiba, hogy nem is nézett előre csak közvetlen a lába elé figyelt. Talán abban gyönyörködött, hogy az utcára mintha gyémántpor lenne szórva, ami ragyogott az utcai lámpa és a hold fényétől egyaránt. Néha elbotolt egy üvegben, de attól még töretlenül járt az agya valamin. Nem nagy dolgokon, épp csak a mai estére gondolt, és kérdi magától: - Jó volt?-
Magában feltette a kérdést, de nem igazán tudott mit mondani... csak egy röpke örömteli pillanat volt az egész, pont mint egy tűzijáték ha meggyújtjuk. Hirtelen fellángol, aztán szikrázva felröpül az égbe, de utána egyszer csak kialszik a fény, és füstölögve hull alá. És megelégedetten bólogat... igen, ilyen volt ez az este, pontosan olyan mint az előzők, és valószínűleg nem is lesznek mások.
Most arra gondolt, hogy már megint szilveszter...mintha pár napja lett volna az előző. Nagyszerű... egy újabb csettintésre elröpült év. És mit tettem az elmúlt évben? Mi jót, mi hasznosat? Mi sikereim voltak? És honnan, hova jutottam? Emlékezzünk csak vissza, idézzük fel ezeket az emlékeket, eljött az idő az összesítésre. De... gondolatai most elhallgattak, üres volt a feje akár csak a zsebe, és belül ezekbe a kérdésekbe nem jutott előrébb, maximum csak a hazafelé vezető úton. Megtesz újabb száz métert, meg újabb száz métert, de semmi. Talán a pia tompítja elmémet? A fáradtság? Vagy ha nem, akkor miért esik nehezemre megválaszolni ezeket az egyszerű kérdéseket? Hiszen velem történtek! Vagy... mégsem? Talán azért, mert nem tettem semmit... semmi jót, semmi maradandót, semmi igazán hasznosat. Nincs semmi olyan emlékem, amire vissza tudnák gondolni, és azt mondanám: Igen! Ez szép volt! Nincs, és ez a szörnyű igazság, hogy hiába töri fejét nem fog találni ilyen emlékeket... és az ennél rosszabb, hogy azt se tudja megmondani, mit fog csinálni ebben az évben! Teljes reménytelenség, teljesen haszontalannak érzem magam... akár le is feküdhetnék ide a fagyos járdára és aludhatnák egy jót, nem hiányoznák az emberiségnek. Már majdnem könnyek csordultak szeméből, amikor villámcsapás szerűen eszébe jutott minden olyan emlék amikor tudott volna valami jót, valami emlékezeteset, valami hasznosat, valami igazán sikereset tenni, de nem tett! Ezzel megörült, mert akkor már tudja is mit fog tenni ebben az évben! Komoly, hideg arcára mosoly kanyarodott. És ebben a szent pillanatban, megfogadja magának, hogy merni fog tenni, amikor lehet, merni fog megszólalni, amikor kell, segíteni fog, amikor csak tud! Ez lesz az újévi fogadalma, e szerint fog élni ebben az évben! Vagy nem? Mostanra az idegen már az utca végén jár, ködtől alig látni, de hazatért. Lehet holnap mire felkel már nem is fog emlékezni minderre, és ugyanúgy éli tovább hasztalan életét és következő évben újra megtörténik mindez...csak kicsit másképp.

4
Te szavazatod: Nincs Átlag: 4 (3 szavazat)

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

p, 2016-01-01 13:32 Dana

Dana képe

Lássuk, miből élünk!
(1. Cím: "újév". Tudod, hogy ez az év első napját jelenti, nem pedig az új évet? Melyikre szerettél volna utalni a kettő közül? Az írás összességét, mondanivalóját tekintve szerintem inkább az új évre, nem pedig az újévre. Hm?
2. Csak tippelek, hogy a dokumentumból az írásoddal együtt a címet is átmásoltad, ezért most van egy címed, alatta pedig, ahol már a szövegnek kellene kezdődnie: cím még egyszer. Legközelebb ezt töröld ki, tök felesleges. Amikor feltöltesz, a címnek megvan a helye.)
A zárójeles részek közben javításra kerültek.
3. "sétáló utca" vs "sétálóutca" – érzed a különbséget? A Te megközelítésedben ez egy utca, ami tud sétálni. Az enyémben meg egy utca, ahol cukrászda, üzletek vannak.
4. egy két → egy-két
5. ", és még egy két fagyos vérfolt" – Az "és még" helyett "sőt"? (Nekem amúgy furán hangzik, hogy egy-két vérfolt. Azt még pont meg lehet számolni. Inkább valahogy így: A sétálóutcában mindenütt törött üvegek, poharak, kilőtt tűzijátékok halmai, a térkövön fagyos vérfoltok sötétlenek – lesz dolguk a köztereseknek.)
6. Az „új év” vs „újév” végig játszik, ha az újonnan kezdődött, a régihez képest újabb évre gondolsz, nem pedig az év első napjára.
7. Az első bekezdésben rögtön sok a szóismétlés: fagyos, utca, utcák. (Van ellentmondás abban is, hogy akkor most úgy általában hazafelé tartva figyeled meg a főszereplődet, vagy konkrétan a sétálóutcán megy végig, és ez az egész gondolatmenet ekkor játszódik le.)
8. zsebre-tett → zsebre tett (Miért is kellene kötőjellel írni?)
9. Zsebre-tett kézzel, sapkában lehajtott fejjel. → Zsebre tett kézzel, sapkában, lehajtott fejjel.
10. Ez az ember, úgy → Ez az ember úgy
11. elmerült gondolataiba → elmerült gondolataiban
12. hogy nem is nézett előre csak közvetlen a lába elé figyelt. → hogy nem nézett előre, csak közvetlenül a lába elé.
13. Talán abban gyönyörködött, hogy az utcára mintha gyémántpor lenne szórva, ami ragyogott az utcai lámpa és a hold fényétől egyaránt. → Tekintve, hogy később belelátsz a gondolataiba, ez itt nem lehet talán. Illetve mitől a gyémántporos ragyogás? Deres a fagytól? Egy utcai lámpa? Plusz holdfény? Szerintem utcalámpák és nem kell holdfény. Ha valahol égnek a lámpák, a hold fénye szerintem azon nem üt túl.
14. elbotolt → megbotlott (Miért? Az előbb írtad, hogy már józan. Annyira elmerült a gondolataiban?)
15. Nem nagy dolgokon, épp csak a mai estére gondolt, és kérdi magától: - Jó volt?- → Nem nagy dolgokon, épp csak az elmúlt estét mérlegelte magában, jó volt-e.
16. Magában feltette a kérdést, de nem igazán tudott mit mondani... → Felesleges az eleje, előtte már leírtad. „...de nem igazán tudott mit mondani...” → Nem tudta eldönteni. (Mondani amúgy sem akart semmit, hiszen gondolkodik.)
17. röpke örömteli pillanat → röpke, örömteli pillanat
18. pont mint → pont, mint (hasonlítasz)
19. egy tűzijáték ha → egy tűzijáték, ha
20. kialszik a fény, és füstölögve hull alá. → kialszik a fénye, és füstölögve hull alá. (Mert hogy a tűzijátékról beszélsz, egyébként olyan, mintha a fény hullana alá füstölögve.)
21. És megelégedetten bólogat...igen, ilyen... → Bólogat: igen, ilyen volt...
22. olyan mint → olyan, mint
23. nem is lesznek mások → milyenségről beszélsz, inkább: másmilyenek (bár úgy meg már sok az ilyen, olyan, másmilyen...)
24. szilveszter...mintha → szilveszter – mintha
25. egy újabb csettintésre → egy újabb, csettintésre
26. Hirtelen átváltasz egy másik szemszögre. Eddig őróla, az utcán ballagó fickóról beszéltél, most pedig magadnak teszel fel kérdéseket. Ez így nem jó. El kell döntened, hogy milyen szemszögből mesélsz. Mivel itt senki nem hal meg, akár a magad nevében is beszélhetnél, hiszen a szemed láthatja mindezeket a dolgokat, az agyad végiggondolhatja (és végül is a kategória, amit választottál: gondolat).
27. a feje akár csak → a feje, akárcsak (hasonlítasz)
28. ezekbe a kérdésekbe → ezekben a kérdésekben / ezekkel a kérdésekkel
29. maximum csak a hazafelé vezető úton → az a baj, hogy a mondat első részében ott szerepel a belül szó, így nincs értelme ezt a két képet (gondolatbeli haladás, úton haladás) hasonlítgatni, összevetni.
30. Jó hosszú az a sétálóutca (azért írom ezt, mert az elején utcákon jár, utána, a végén: utca végére ér), ha száz és száz métereket megtesz.
31. Megint átváltasz egyes szám első személyű narrációra. Pia tompított elme nincs összhangban a kijózanodott pasassal.
32. tudnák gondolni → tudnék gondolni
33. Nincs semmi olyan emlékem, amire vissza tudnák gondolni, és azt mondanám: Igen! Ez szép volt! → Nincs semmi olyan emlékem, amire visszagondolva azt mondhatnám: „Igen! Ez szép volt!”?
34. ez a szörnyű igazság, hogy hiába → az a szörnyű igazság, hogy hiába
35. hiába töri fejét nem → hiába töri a fejét, nem
36. az ennél rosszabb → ami ennél is rosszabb
37. a fagyos járdára és aludhatnák egy jót, nem hiányoznák → aludhatnék, hiányoznék
38. villámcsapás szerűen → villámcsapásszerűen
39. olyan emlék amikor → minden olyan emlék, amikor
40. Valami, valami, valami... És semmit nem csinált meg ezek közül, mégsem fakadt sírva, sőt: megörült? Hát, legyen.
41. már tudja is mit fog → már tudja is, mit fog
42. A végén még a múlt és a jelen idő is keveredik, ami szintén hiba.
43. Lehet holnap mire felkel → Lehet, holnap, mire felkel

Abszolút a teljesség igénye nélkül, de ez még így is rengeteg sok hiba egy ilyen hosszúságú írásban. Az egyik nap próbáltál amellett érvelni egy írásodban, hogy a helyesírás hiányában/rossz helyesírás mellett is igenis lehet jó egy mű. Ha igazad is van, akkor az is igaz, hogy egy átlagos írást a pocsék helyesírás olvashatatlanná tud minősíteni.
Én a helyedben ezt az egészet átgondolnám, és helyes(ebb)írásra törekedve megpróbálnám átírni.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

p, 2016-01-01 14:39 Sren

Sren képe

Szia, és Búék!

Látom, Dana jó hosszú és alapos hibalistát gyártott neked. Légy nagyon hálás neki, kevesen áldoznának időt olyan művekre, melyekben a szerző azt sem tudja, hogyan is kellene leírni olyan bevett, mindennapi szófordulatokat, hogy „egy-két”, és hogy „zsebre tett kézzel”.

És ez csak a helyesírási „hogyan”. Van más „hogyanja” is a dolgoknak, amit láthatóan nem igazán értesz. Például, hogy miért ne írjunk több különböző stílusban egyszerre; miért rémesen visszatetszőek az olyan mondatok, melyekben vasvillával hányják egymásra a mai szlenget az anakronisztikus kifejezésekkel, melyek nászából olyan torz mondatszörnyek születnek, mint pld.: „Talán a pia tompítja elmémet?” Máris elképzeltem egy erkélyjelenetet ebben a stílben, nem jöttem ki belőle jól. Ó, Rómeó, miért vagy te Rómeó, s ha már itt vagy, nem mondanád meg, hová a búsba esett a kontaktlencsém, tán te tevéd zsebre a legutóbbi légyotton?

A történethez, mivel Gondolatok kategória, nem szólok hozzá, de az írásról bőven van mit tanulnod. Jóindulatúan tanácsolom Neked: kezdetnek gyorsan búcsúzz el az olyan kezdő rizsától (és gondolkodásmódtól), hogy ha valami hemzseg a hibáktól, az attól még lehet jó. Ha valaha elérsz egy színvonalat, a tudatos olvasásnak és a tudatos írásnak legalább az alsó lépcsőfokát, rá fogsz jönni, ez mennyire nem igaz.

______________________________________________________________________________________________

A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.

/Salvador Dalí/

szo, 2016-01-02 07:05 Plaisir

Plaisir képe
5

Először is B.Ú.É.K.!
Tetszik maga az elképzelés, a megvalósitással van egy kis probléma, de semmi javithatatlan. Átérezhető volt az elhagyatott, reményvesztett szereplőnk gondolatmenetének ábrázolása, személy szerint tudtam követni, és azonosulni vele ( ami egy fontos tényező minden alkotásnál, ha nem tudsz vele azonosulni, nem tudod átérezni sem, igy az olvasó számára nem fog esztétikai élményt nyújtani ). A kiábránditó a szavak használata volt, néhol ejtettél pár helyesirási hibát, esetleg nem a megfelelő szavakat használtad.Ez nagy hibának számit, élvezhetetlenné teszi az egészet. Fogadd meg az előző hozzászólók tanácsait, tényleg tanulhatsz belőlük.

Avec Plaisir

szo, 2016-01-02 13:56 Para Celsus

Para Celsus képe

Hi! Nem kötexésbő', de ha nem lennének benne hibák, hat csillagot adnál rá az ötből? :D
Szerintem az elképzelés önmagában még semmi, vagy nagyon-nagyon kevés - bárki tud gondolni valamire. Ezeket a gondolatokat szavakba, mondatokba önteni, az a valami. Ahogy bárki vehet egy bazi nagy márványtömböt, de csak kevesen tudnak belőle Dávid-szobrot faragni.


"The Rainmakeeeer!"

k, 2016-01-05 04:50 Plaisir

Plaisir képe

Szia! Èn se kötexésbő' mondom, de tetszett, és személyes véleményt nem szokás kritizálni. :D

Avec Plaisir

k, 2016-01-05 08:02 Para Celsus

Para Celsus képe

Még mindig nem kötexésbő', de az ismeretszomj generálta kérdés nem kritika :D Tsupán tsak zavart éreztem az erőlevesben, mert ha élvezhetetlen, meg a hangulat agyon vala csapva, akkor miért kiváló, de isten neki. Van, aki a dinsztelt krumplit is úgy szereti, ha odaégett :D


"The Rainmakeeeer!"

k, 2016-01-05 08:28 Dana

Dana képe

Milyen finom is az... (Különben meg: úgy akartad csinálni, nem?!)

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

k, 2016-01-05 19:17 Para Celsus

Para Celsus képe

Naná! (Az ember egymagában megtanul főzni, aztán akárhogy sikerülnek az első próbálkozások, meg kell ennie.) De a krumpli tényleg odakapatva jó. Meg aztán hülyeség, hogy rákkeltő...


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2016-01-02 08:01 Roah

Roah képe

Buék!

Gondolatokat nem nagyon szoktunk javítani - mert intim lehet, mert személyes, ilyesmik, tehát tapintat és óvatosság jellemzi a gondolatok körüli hozzászólásokat, általánosságban.

Hogy a tiéd nyelvhelyességével kapcsolatban kaptál segítséget, az egy különleges bónusz a Karcolaton, sok felhasználó megnyalná a tíz ujját, ha ennyi javítást kaphatna; mindent fel tudsz használni belőle egy novellához.
Ápropó, novella - az nincs? Tudod, novellád.

Húú, sok éve itt vagyok már. De ez idő alatt, csak két olyan történetet olvashattunk a portálon, ami bődületesen tele volt helyesírási és egyéb hibákkal, mégis lehengerelte, megfogta az itteni olvasók nagy részét.

Kettő.

És az is novella volt.

Az egyik eS Dühkór című novellája.
Ez az:

http://karcolat.hu/irasok/egypercesek/es/duhkor

A másik egy szívszaggató terápiás írás volt:

http://karcolat.hu/irasok/egyeb/selinamoon/szeretetlista

Ahhoz, hogy a helyesírási és egyéb hiba ne temesse maga alá a történetet, valami speciálisat, valami extrémet kell írni. Akkor is jelzik a hibákat, hisz ez nem egy ötösöző, sztending ovésönös portál, hanem irodalmi műhely, kimondottan azért küldik be a szerzők a műveiket, hogy felhívják a bakikra a figyelmét, hogy fejlődjön, javuljon, változzon, ha változtatásra van az írásnak szüksége.

Hm?

Egyébként a magyar helyesírás nem pusztán Karcos előírás - szerintem nemzeti kötelesség is.

Ráadásul itt úgy tanulhatsz, hogy észre sem veszed. :)))

Tegnap konkrétan egész nap húztam a lóbőrt! :D Két barátom, egy házaspár jött vendégségbe, aztán tíz óra tájt beállított két gyerekkori barátom, akikkel több, mint húsz éve vagyunk cimbiben. Járták a várost, aztán csak feljöttek! :D A szép, nyugis szilveszteremnek kábé két perccel alatt lőttek! :D

Ilyenekre tomboltak:

https://www.youtube.com/watch?v=Nt_PIbNmEJc

Isten hozott a Karcolaton! :)))

És még egyszer: Búék!

--------------- "Sebet gúnyol, kit seb nem ért soha." (W. Shakespeare)

"Nagy szeretet fél, apró kételyen:
S hol a félsz nagy, nagy ott a szerelem."

szo, 2016-01-02 10:33 Dokesz

Dokesz képe

Én is dobtam egy ötöst az írásra, de csak véletlen volt, telefonról bénázok. Egyébként Srennek és Danának jár a pacsi a kiváló kommentekért. BÚÉK!

"Vihar hátán, sasok szárnyán
Hangunk messze elszáll"

szo, 2016-01-02 10:39 Dana

Dana képe

Köszi, Dokesz! Szerintem a szavazat értéke módosítható ;)! Telefonról tényleg nehézkes amúgy pontozni :)!

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen

szo, 2016-01-02 14:16 Para Celsus

Para Celsus képe

Zavaró, hogy kevered-kavarod az igeidőket, mint én a mézes kamillateát, még jó, hogy jövő idő nincs benne. (Bocs, ha slendriánul fogalmazkodom, göthös vagyok, fáj a fejem.)
Én is egyedül szilvesztereztem, sz'al átérezném a karakter helyzetét, világlátását, befelé forduló számvetését - átérezném, de ott az a nyavalyás feltételes mód. Nem véletlenül. A sok hiba - legtöbbjét kilistázták - agyoncsapja az olvasásélményt.
Egyszer régen jót csörtéztem ezen témában egy felhasználóval - neki tán azt a példát hoztam fel, hogy ha betér egy vendéglőbe, hiába finom a kihozott étel, ha közben koszos az evőeszköz, az abroszon meg ott figyel az előző napi pörköltszaft. Ha kimosod az abroszt, elsuvickolod a kést-kanalat-villát, magyarán kijavítod a hibákat, sokkal jobban fog ízleni mindenkinek a fogás, vagyis a novella. Ez egy írói műhely, vagy mi a szösz, úgyhogy itt még örülnek is, ha a tanácsok alapján csiszolod, fényesítgeted az írásodat. Hajrá!

"ugyanúgy éli tovább hasztalan életét és következő évben újra megtörténik mindez...csak kicsit másképp." - itt pl. az és elé veszső kell, mert új tagmondatot vezet be, a hármas pont után meg szóköz dukál.


"The Rainmakeeeer!"

szo, 2016-01-02 15:45 Koda

Koda képe

Tanulság: nem szabad buli után, hajnalban, másnaposan írni és ellenőrzés nélkül megosztani.

---

szo, 2016-01-02 16:35 Dana

Dana képe

Tudod, Koda, nekem az a bajom, hogy a három feltöltött írásodól ez már a második, aminél magad vallod be, hogy nem fordítasz rá időt, hogy átnézd, amit beküldesz. Tisztelj meg minket azzal, hogy megteszed legközelebb.

***
"I'm blackening pages, but I don't know if it's writing." -- Leonard Cohen