Különleges találkozás

Egy nap, mely szokásosan indult Budapesten, munkába igyekeztem és a Margit Híd aluljárójában, ahol át szoktam szállni, figyelmes lettem egy húszas évei elején járó fiúra, ki a hideg kövön ülve elektromos gitárján "játszott".
Derékig érő raszta haj, bő nadrág, és pulóver.......
Mielőtt tova siettem volna, megálltam és a távolból figyeltem Őt.
Arra gondoltam, hogy hajléktalan, esetleg alkoholista vagy éppen drogos. Igen szomorú és szégyellem is magam, de ítélkeztem felette.
Mit is mondott Jézus beszédeiben: "Ha segítesz egy embertársadon, rajtam segítesz."
Ebből a gondolatból született meg aztán a cselekedet.
Figyeltem Őt miközben a pénzt kerestem, tekintetét fel sem emelte a gitárról, elmerült az akkordok szólamában. A gitártokba tettem a pénzt, Ő ekkor a szemembe nézett, majd azt mondta: „Köszönöm szépen!”. Csendesen, szótlanul, de annál nagyobb szeretettel rá mosolyogtam. Szavaiból éreztem mennyire okos, intelligens és érzelmi intelligenciája is igen magas. A tekintete tiszta volt és beszédes. Ismét elszégyelltem magam, amiért önmagamban a távolból ítéltem meg Őt a külseje alapján. Tovább haladtam le a hévhez, egy szinttel lejjebb és bizony ott is hallottam lelkének fájdalmas segélykérését, melyet a hangszer húrjainak pengetésével szólaltatott meg. Megállás nélkül szüntelenül ugyanazt a három akkordot pengette. Ekkor döbbentem rá, ez a fiú gyászol valakit, valamit vagy éppen búcsúzik az élettől. Nem kellettek szavak ahhoz, hogy megértsem ennek az embernek nem pénzre volt szüksége, le kellett volna ülnöm mellé és beszélgetni Vele, megkérdezni Tőle, hogy vagy?..... De nem csak úgy megkérdezni, hanem figyelni minden szavára és megérteni Őt. Visszagondolva furcsa volt, mintha ismerném ezt az embert vagy gyermeket valahonnan. Hm.... lehet önmagam láttam benne......?
Szeretettel gondolok Rá, amíg csak "élek".

0
Te szavazatod: Nincs

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

szo, 2020-06-13 15:36 Bloody Dora

Bloody Dora képe

Gondolatokat nem ítélünk meg, de...

Margit híd - kisbetűs a híd. :)
"Derékig érő raszta haj, bő nadrág, és pulóver......." - Itt kicsit megszaporodtak a pontok.
"Mielőtt tova siettem volna, megálltam és a távolból figyeltem Őt." - Tovasiet, nem egy szó? Igekötő.
"Arra gondoltam, hogy hajléktalan, esetleg alkoholista vagy éppen drogos." - Ez elég degradáló, de előtte nagybetűzted, tehát valamiféle tiszteletet mégis érzett iránta a karakter. Ne legyeél ellentmondó, ha már Ő, akkor még a lealacsonyító mondatba is szuszakolj bele némi fennköltséget.
"Igen szomorú és szégyellem is magam, de ítélkeztem felette." - És elé vessző. Amúgy mindenki szokta. Mondjuk az, hogy ez a vélemény honnét jött a karakternek... úgy értem, valaki kint zenél az aluljáróban, valahol jogos, hogy pl. hajléktalannak hiszi az ember, de alkoholista vagy drogos - ezt talán nem ártott volna kifejteni. Mondjuk egy félmondatnál hosszabban is leírhattad volna a srácot.
"Szavaiból éreztem mennyire okos, intelligens és érzelmi intelligenciája is igen magas." - Ööö... Egy köszönömből?
"Ismét elszégyelltem magam, amiért önmagamban a távolból ítéltem meg Őt a külseje alapján." - Én csak a leírásaid alapján ítéllek meg: ez a mondat magyartalan. Hová siettél?
"Tovább haladtam le a hévhez," - Továbbhalad, HÉV. (Rövidítés a szentem, a hév az valami más. Bár elcsaphat a HÉV, ha elkap a hév és betévedsz a sínekre.)
"egy szinttel lejjebb és bizony ott is hallottam lelkének fájdalmas segélykérését, melyet a hangszer húrjainak pengetésével szólaltatott meg" - Az elektromos gitár lesz, viszonylag nagy a zaj a HÉv sínek mellett, akusztikus gitárt nehezen hallani fentről. Persze a karantén alatt nem tudom, mi volt a helyzet, nem járok arra naponta.
"Megállás nélkül szüntelenül ugyanazt a három akkordot pengette." - Egyrészt vesszőhibás mondat, másrészt előbb holmi akkordok szólamáról meg eksztatikus érzésről beszéltél, erre kiderül, hogy összesen három akkordot penget monoton. Jó, ilyenekből áll a pop dalok 90%-a, de na. Valami komolyabbat vártam volna ezek után.
Amúgy csak neme tűnik úgy, hogy a karakter instant keresztény megváltást élt meg önmagában, függetlenül minden külső körülménytől?
"Ekkor döbbentem rá, ez a fiú gyászol valakit, valamit vagy éppen búcsúzik az élettől." - Izé... szóval depresszív?
"megkérdezni Tőle, hogy vagy?....." - Mi ezt a rakás pont?
" De nem csak úgy megkérdezni, hanem figyelni minden szavára és megérteni Őt." - A vesszőid...
"Visszagondolva furcsa volt, mintha ismerném ezt az embert vagy gyermeket valahonnan. Hm.... lehet önmagam láttam benne......?
Szeretettel gondolok Rá, amíg csak "élek"." - Vagyis _nem_ ment oda hozzá. Khm. Igen, van erre egy szó, mi is, várjál... khm, hpokrita, khm.

Na, most egy igen szarkasztikus megjegyzésem lenne a keresztény jótét lelkek felé, akik ez ilyesmit megélik, de inkább nem mondom ki, rendben? Viszont ha ezt te nem kritikának szántad, akkor tényleg gondolkozz el azon, amit írtál, mert valami, valahol nagyon félrement.

_____________________
Dr. Bloody Dora

szo, 2020-06-13 21:04 Gitáros

Gitáros képe

Helló!

Gitárosként egy picit kötözködni fogok, de csak pontosítani szeretnék néhány részletet, apróságot, ami egy átlagos olvasónak talán fel sem tűnik. (Ezzel semmi baj, én sem értek például a számítógépes programozáshoz...:)
Tehát.
Az elektromos gitár önmagában olyan halk, hogy kb. egy méterről már nem hallatszik a hangja. (Ez a tulajdonsága akkor nagyon praktikus, ha éjszaka, amikor unatkozom, és az egész ház már mélyen alszik, akkor nyugodtan gyakorolhatok rajta, a kutyát nem zavarom vele.)
Az elektromos gitárhoz tehát erősítőre, hangfalra, kábelekre, és - ami nagyon fontos -, áramforrásra, konnektorra, hosszabbítóra van szükség.
Ezeknek a beszerzése megoldható egy aluljáróban, csak jó sok utánajárásra van szükség hozzá.

" Arra gondoltam, hogy hajléktalan, esetleg alkoholista vagy éppen drogos."
Ez a három dolog persze nem zárja ki, hogy valakinek erősítője és márkás elektromos gitárja legyen, de a gyakorlatban azért nem nagyon fordul elő.
A hajléktalannak azért nincs gitárja és erősítője, mert már régen ellopták tőle, az alkoholista pedig elitta, a drogos meg elszívta - vagy felszívta - a cuccainak az árát.

"A gitártokba tettem a pénzt."
Elektromos gitárnak - ismertebb nevén lapgitárnak - szinte mindig puha, bőrből vagy műbőrből készült tokja van, nem pedig kemény. Puha tokba pedig gyakorlatilag nem lehet pénzt tenni.

Elnézést a sok okoskodásért, de legalább öt évenként egyszer hadd használjam már ki, hogy értek a gitárokhoz valamelyest...DDD

A lényeg:
Nagyon egyszerűen elejét veheted a kötözködésnek azzal, ha NEM elektromos gitárról írsz, hanem csak egyszerűen egy gitárról.
Mutatom:
"figyelmes lettem egy húszas évei elején járó fiúra, ki a hideg kövön ülve gitározott".
Ezt az egy apróságot javítsd ki az írásodban, és nagyon sok minden egyből a helyére kerül!

A testes, akusztikus gitárnak egyébként baromi nagy hangereje tud lenni, az aluljárókban zenélő dél-amerikai zenekarok hangját több száz méternyi távolságból már akkor meghallhatod, amikor még csak a felszínen ballagsz a Metró felé.

Miután ez a kis írás a "gondolatok" kategóriában jelent meg, amit nem szokás minősíteni, én sem teszem, mindössze segíteni szerettem volna néhány megjegyzéssel.

Üdv!

.

Miki

v, 2020-06-14 06:48 Tim

Én sem kötözködni akarok, csak pontosítani a pontosítást. ;)

1. A szerző sehol nem írta, hogy „márkás” lenne a gitár.
2. Rengeteg alkoholista és/vagy drogos zenész létezik, akinek ennek ellenére van hangszere és erősítője. Jó néhányat személyesen ismertem.
3. Hogy a gitárnak „szinte mindig” puha tokja lenne, az finoman szólva is tévedés.
4. Hogy a puha tok akadályozná a pénz „begyűjtését” szintén tévedés: persze többnyire nem beledobják a pénzt, hanem inkább rá.
5. Akkumulátoros erősítők széles választéka áll az utcazenészek rendelkezésére. Ezek nem igényelnek külső áramforrást.
Lásd: https://www.youtube.com/watch?v=xi11Wzl2OKc

v, 2020-06-14 09:00 craz

craz képe

Pontosítom a pontosítás pontosítását.
Vannak írók is, akiknek ennek ellenére van gitáruk (sőt dobuk vagy egyéb zeneszerszámuk), és nem is félnek használni. ;)
Néhány majdnem-írónak fuvolája van.

- - - -
"Igyál, e nedv hűs, mint a - mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál, testvér, e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."

v, 2020-06-14 09:15 Tim

Ha szabad pontosítanom a pontosítás pontosításának pontosítását…
Én olyan majdnem-írókról is hallottam, akik – a nyomtatott megjelenés reményében – nemcsak pengetni, de fuvolázni, sőt, oboázni is hajlandóak voltak/lettek volna, minden hangszeres előképzettség nélkül.
Mindenki másképp csinálja…

v, 2020-06-14 16:29 Gitáros

Gitáros képe

Helló. Tim!

1. "A szerző sehol nem írta, hogy „márkás” lenne a gitár." - Nem, ezt én írtam.

2. "Rengeteg alkoholista és/vagy drogos zenész létezik, akinek ennek ellenére van hangszere és erősítője. Jó néhányat személyesen ismertem." - Én is.

3. "Hogy a gitárnak „szinte mindig” puha tokja lenne, az finoman szólva is tévedés." - Itt álljunk meg egy pillanatra!
Nekem már mindenféle gitárom és ahhoz tartozó tokom volt életem folyamán, tehát - úgymond - tapasztalatból beszélek.
A kemény, tömör fából készült lapgitárnak "szinte mindig" puha tokja van - könnyebb szállítani, könnyebben fel lehet vele szállni a villamosra - az akusztikus gitár sérülékenyebb, a testes jazzgitár pedig általában jó drága, arra jobban kell vigyázni, ezeknek tehát "szinte mindig" kemény tokja van.
A "szinte mindig" kifejezés egyébként azt jelenti - legalábbis nálam -, hogy az esetek döntő többségében, 100 esetből 99-ben, gyakorlatilag mindig, egy-két esetet kivéve, stb.
Az ilyen hozzászólásoknál nagy általánosságban próbálok írni, hiszen kivételek mindig lehetnek, de azok száma általában elenyésző szokott lenni.

4. "Hogy a puha tok akadályozná a pénz „begyűjtését” szintén tévedés: persze többnyire nem beledobják a pénzt, hanem inkább rá."
Nem árt néha figyelembe venni, amit a szerző ír, például itt... "A gitártokBA tettem a pénzt."
Tehát nem a tokra, hanem bele a tokba. Ami egyértelműen kemény tokot jelent.

5. "Akkumulátoros erősítők széles választéka áll az utcazenészek rendelkezésére. Ezek nem igényelnek külső áramforrást."
Ebben igazad van.
Mentségemre szolgáljon, hogy én, amikor az aluljárókban elektromos gitáron játszó figurákkal találkoztam, akkor mindig elektromos kábelt, hosszabbítót láttam az erősítő mögött kígyózni, amit valamelyik közeli virágüzletből, vagy könyvesboltból vezethettek ki.
Ebből indultam ki, ezek szerint nem vizsgáltam meg az összes lehetőséget, ezért elnézést kérek.

A belinkelt videó tetszett.

Üdv!

Miki

v, 2020-06-14 19:04 Tim

1. Tudom, hogy te hoztad be a „márkás” kifejezést, nyilván azért, hogy nagyobb kontrasztot teremts a „hajléktalan, alkesz”, lecsúszott figura és egy drága hangszer között, mert így annál is hiteltelenebbnek tűntethetted fel a képet, mint amilyennek a szerző leírta. Csakhogy a hangszer értéke ebben az esetben tökéletesen irreleváns.

2. Akkor most önellentmondásba keveredtél?

3. Oké, álljunk meg!
Lehet, meglepő dolgot fogok mondani, de képzeld, nem te vagy az egyetlen a Karcon, aki konyít valamennyit a gitárokhoz. Például nekem is volt jó néhány gitárom (Rickenbacker, Charvel stb.) több féle tokkal. A próbákra én is puhatokban vittem, mert könnyebb, kezelhetőbb volt, de turnékra sosem mertem volna.
A „szinte mindig” nemcsak nálad jelenti azt, hogy az esetek döntő többségében. Azt viszont vitatom, hogy 99% vs. 1% lenne az arány. Persze statisztikát nem tudnék mutatni, ahogy valószínűleg te sem, de a tapasztalatom nagyon nem egyezik a tieddel.

4. Nézd, ezen kár vitatkozni: egy akkora résen, ahol te kiveszel egy gitárt, ott be fog férni az aprópénz is. Csodálkozom, hogy egy akkora tapasztalatú gitáros, mint te, nem látott még puhatokot olyan módon felhajtva, hogy abba minden gond nélkül pénzt lehessen dobni.
Amúgy a linkelt videón 0:35-nél épp azt láthatod, hogyan lehet pénzt dobni egy nyitott puhatokba. ;)

5. Örülök, hogy beláttad a tévedésedet.

h, 2020-06-15 04:53 Gitáros

Gitáros képe

Kedves Tim!

2. "Akkor most önellentmondásba keveredtél?" - Nem. Csak túlságosan sok energiámba kerülne kibontani az ezzel kapcsolatos véleményemet, megvilágítani a kérdést 15-féle szemszögből, elmondani, hogy a közel 20 évig tartó pályámon hányféle zenésszel, figurával, alkoholistával, drogossal találkoztam, zseniális tehetségekkel, és botfülű, fakezű hülyékkel - ahogyan mi zenészek hívjuk a tehetségtelen nímandokat -, tehát valószínűleg rajtad kívül más is találkozott már ilyenekkel.

3. "Lehet, meglepő dolgot fogok mondani, de képzeld, nem te vagy az egyetlen a Karcon, aki konyít valamennyit a gitárokhoz."
Ez tényleg meglepett, ugyanis soha nem mondtam, hogy én lennék az egyetlen a Karcon, aki konyít valamennyire a gitárokhoz. Ezt miből olvastad ki?

"Azt viszont vitatom, hogy 99% vs. 1% lenne az arány."
Úgy látom, hajlamos vagy szó szerint venni, amikor valaki valamit "csak úgy" mond. Nem mindig szerencsés a dolog.
Ha a barátoddal találkozol, és ő úgy üdvözöl Téged, hogy - Szia! Ezer éve nem láttalak! Hogy vagy? - akkor Te komolyan elkezdesz azon gondolkodni, hogy ezer évvel ezelőtt nem találkozhattatok, mert akkor még egyikőtök sem élt???

4. "Nézd, ezen kár vitatkozni: egy akkora résen, ahol te kiveszel egy gitárt, ott be fog férni az aprópénz is" - írod.
Hát persze! De ennél jobbat mondok!
Ha kockás ingben leülök a betonra gitározni, akkor az ingem bal felső zsebébe egy ügyes járókelő méterekről be tud pottyantani néhány fémpénzt.
"Csodálkozom, hogy egy akkora tapasztalatú gitáros, mint te, nem látott még puhatokot olyan módon felhajtva, hogy abba minden gond nélkül pénzt lehessen dobni."
Ezen ne csodálkozz, ugyanis én - szerencsére - egész életemben műsoros éjszakai mulatókban, szállodákban, előkelő éttermekben játszottam, amelyekben nem volt divat a puhatokot elölhagyni és felhajtani azért, hogy pénzt lehessen dobni bele.
Elnézést, ha a szükségesnél kevesebb utcazenészi tapasztalattal rendelkezem...:)

5. "Örülök, hogy beláttad a tévedésedet."
Én meg annak örülök, hogy Te örülsz.
Most pedig javaslom, hogy - miután a kelleténél többet beszéltünk az ebben a kis írásban található dolgokról - szépen köszönjünk el egymástól.

Szia!

Miki

h, 2020-06-15 05:32 Tim

Ugyan már, Gitáros, ne tulajdoníts ilyen fontosságot magadnak! Még hogy nyílt ellenszenv! :D

Csupán arról van szó, hogy az általad felsorolt kifogások és a valóság között érzékelhető némi disszonancia, én pedig felhívtam erre a figyelmet. Ez teljesen független a személyedtől. Bárki másnál is így tettem volna.
Inkább azt a kettősséget találom érdekesnek, hogy amikor te mutatsz rá a szövegben a(z) (általad) hibás(nak tartott) részekre, azt „pontosításnak” definiálod, ha viszont más teszi ugyanezt a te szövegeddel azt „kötekedésnek”.
Szerintem az rendben van, ha segíteni akarsz a szerzőnek, de az már nem, ha dezinformálod.
Amúgy azért nem érzem feleslegesnek, hogy beszéltünk a témáról, mert így nem marad egyoldalú a „tájékoztatás”, és a szerző több aspektust figyelembe véve könnyebben eldöntheti, hogy az általad kifogásolt elemeket a saját hibáinak tartsa vagy a téveszméidnek.

h, 2020-06-15 09:22 Gitáros

Gitáros képe

Már meg ne haragudj Tim, de Te most mire válaszoltál?

Mert hogy nem erre a végleges változatra, amit végül is - sok hezitálás, változtatás, átírás után - kint hagytam, az biztos!
Ettől kezdve nem szeretném egyikünk idejét sem rabolni, ugyanis egy beszélgetés, levélváltás - legalábbis nálam - azt jelenti, hogy elolvassuk a másik írását, és arra (is) válaszolunk.
Nagyjából ennyi...

Miki

h, 2020-06-15 10:20 Blade

Blade képe

Urak, ez nem méltó a történethez, amit kaptunk, szóval inkább menjetek gitározni.

k, 2020-06-16 14:08 Pyrrhusz

Pyrrhusz képe

Mennyi érzelem!
Tipikusan csajos írás ebből a szempontból.
Nos, nekem mindhárom gitárom toktalan, falon függő dísztárgyak. Egyszer én is pengettem egy reggelen az elektromost fülhallgatón, bedugott erősítővel, de oly' vad volt a zúzás, hogy felkelt a szomszéd szoba lakója.
Amúgy ha tényleg alkesz vagy drogos lett volna a csávó(ez, az írásban csak feltételezés),az valóban kizárná a márkás cucc birtoklását, hiszen a függő azonnali élményeket akar, inkább pénzzé tenné azt a gitárt, a 0-24 szalonspicces zenészek meg nem teszik magukat mataharira, mert akkor nem tudnának bazseválni. De ez is csak feltételezés a részemről.
Egyébként pedig néha mindannyiunknak vannak ilyen "aha" élményei, amelyek életünk korábbi történéseinek bizonyos homályosabb részét megvilágítják egy pillanatra, ez az írás is (gondolom)erről szól.
Volt egy hosszú hajú fazon a kenesei parton, aki pont úgy nézett ki, mint Jézus. Már kelt fel a Nap, ami nyáron csodálatos, főleg ha még csordogál az ereidben némi tudatmódosító. Olyan zen élmény,na! Na most "Jézus" megkérdezte a következőt tőlem:
─ Figyú! Az ott egy villanyoszlop, vagy egy szexi csaj?
Megnéztem. Közelebb sétáltam. Majd hátraszóltam:
─ Egy kurva jó csaj!
De "Jézus" már a vizet nézte egy padról. Amúgy pedig villanyoszlop volt....
Én pedig megvilágosodtam, majd hazasétáltam.

- "Az örökkévalóság nagyon hosszú. Különösen a vége felé." -Woody Allen

k, 2020-06-30 10:46 Para Celsus

Para Celsus képe

Helló,
kicsit olyan ez az írás, mintha a holdudvarhatást próbáltad volna demonstrálni. (Tudod, mikor egy-egy tulajdonság vagy benyomás alapján ítélünk meg valakit, és ehhez torzítjuk a vele kapcsolatos teljes ítéletünket.) Péld'ul ha valaki bejön külsőre, egyből azt hisszük, hogy az illető kedvesebb, okosabb, különb, mint bármely más földi halandó.
Mert egy "köszönöm szépen!"-ből megállapítani, hogy valaki mennyire okos, intelligens, és az érzelmi intelligenciája is mily magas, elég elhamarkodottnak, túlzónak tűnik. Mint ahogy az a három akkord is: ha egy, az elbeszélő számára antipatikus ember pengette volna megállás nélkül ugyanazt a három akkordot, valószínűbb, hogy idegesítőnek találta volna a narrátor, és nem azt a következtetést vonja le, hogy az illető biztos gyászol vagy az élettől búcsúzik.
A dolog iróniája, hogy ez is egyfajta ítélkezés vagy prekoncepció, mint azt gondolni valakiről, aki az aluljáróban penget, hogy tutira alkesz vagy drogos. Csak az előbbi ítélkezés után valahogy jobban érezzük magunkat, mert nyitottabbak és befogadóbbak vagyunk. Vagy annak gondoljuk magunkat.


"The Rainmakeeeer!"